Slovenskí doktorandi pôjdu študovať do Ruska výmenou za cyklotrón

Dvesto slovenských študentov získa odbornú prípravu na ruských vysokých školách v oblasti jadrového výskumu. Školenie a odbornú prípravu slovenských doktorandov zabezpečí počas nasledujúcich 10 až 15 rokov vláda Ruskej federácie.

08.06.2016 13:01
cyklotrón v Bratislave Foto:
Doteraz Slovensko zaplatilo za zatiaľ nefungujúci cyklotrón okolo 163 miliónov eur.
debata (66)

Študentov čaká špecializácia v riadení jadrových elektrární, jadrová fyzika zameraná na experimenty, teoretická jadrová fyzika, neutrónová fyzika, jadrové technológie či technológie výroby v oblasti rádiofarmák.

Odborná príprava slovenských študentov v Rusku je výsledkom rokovania vlády Slovenskej republiky a Ruskej federácie v záujme vzájomného vysporiadania vzťahov projektu cyklotrónového centra.

Správu o definitívnom riešení prijatom v projekte Cyklotrónového centra Slovenskej republiky, ako aj návrh Dohody o vysporiadaní medzi Spojeným ústavom jadrových výskumov Dubna a Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR v stredu schválila vláda.

Ako informovala Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva, Slovenská republika má kritický stav počtu vysokokvalifi­kovaných špecialistov v oblasti energií a energetiky.

Špecialisti nám podľa ministerstva školstva chýbajú najmä v súvislosti s realizáciou Strategického Energetického Plánu (SET Plán EÚ) ako prvku rozvoja, stabilizácie energetických zdrojov a ich rozvodu v podmienkach EÚ.

Dohoda oboch krajín prinesie podľa ministerstva školstva benefit slovenským študentom a ušetrí ďalšie náklady súvisiace s projektom cyklotrónového centra v podobe odkúpenia technologického zariadenia v hodnote 1,7 milióna eur. To Slovensko ponechá na používanie Spojenému ústavu jadrových výskumov Dubna ako medzinárodnej inštitúcii realizujúcej oficiálny jadrový výskum.

Dodatok k článku Dohody medzi ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu a ministerstvom školstva Ruskej federácie o poskytnutí štátnych štipendií pre odbornú prípravu a štúdium slovenských špecialistov na vysokých školách v Ruskej federácii by mali podpísať do konca októbra tohto roka.

Školenie a trojročná odborná príprava doktorandov bude mať podľa ministerstva hodnotu 16 miliónov eur. Na priamu výuku študentov je určená suma 15 miliónov eur, zvyšok pôjde na zabezpečenie ubytovania a ďalších nákladov spojených s pobytom.

Vláda SR na základe tohto materiálu považuje projekt cyklotrónového centra za ukončený a všetky záväzky ako aj záväzky vyplývajúce zo vzájomných vzťahov Slovenskej republiky a Ruskej federácie s tým súvisiace považuje za vysporiadané.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #cyklotrónové centrum #cyklotrón