Slovensko kritizovalo návrh udeliť okupantom ČSSR štatút veterána

Návrh trojice ruských poslancov priznať sovietskym účastníkom okupácie Československa v roku 1968 status vojnových veteránov je v rozpore s princípmi bilaterálnej zmluvy o spolupráci, ktorú obe krajiny uzavreli v roku 1993. V stredu to v reakcii na iniciatívu poslancov ruskej Štátnej dumy oznámilo ministerstvo zahraničia.

08.06.2016 15:46
debata (131)

„Máme za to, že spomínaná iniciatíva je v príkrom rozpore s duchom Zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciu, kde v preambule obe strany odsúdili pošliapanie zásad medzinárodného práva v roku 1968, ako aj ďalšie neospravedlniteľné zotrvanie sovietskych vojsk na československom území,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že už vlani v máji protestovalo proti dokumentu ruskej štátnej televízie Rossija 1, ktorá podľa ministerstva zavádzajúcim spôsobom podala inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Podľa návrhu poslancov cieľom „vojensko-strategickej operácie Dunaj“ bolo potlačenie prevratu, ktorý s podporou západných krajín pripravovala československá opozícia. V Rusku teraz žije odhadom asi 20 000 ľudí, ktorí sa okupácie Československa priamo zúčastnili.

Zaorálek: Ruská vláda zrejme návrh súvisiaci s rokom 1968 nepodporí

Ruská vláda zrejme nepodporí návrh troch tamojších komunistických poslancov, v zmysle ktorého by sovietski vojaci, ktorí sa v auguste 1968 zúčastnili na invázii do vtedajšieho Československa, dostali štatút vojnových veteránov. Vyhlásil to šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek.

„Podľa informácií, ktoré mám, vláda Ruskej federácie túto novelu nepodporuje. Pamätám si, že bývalý prezident Boris Jeľcin v roku 1993 jasne odsúdil vpád vojsk piatich krajín Varšavskej zmluvy, a pamätám si vyjadrenie Vladimira Putina z roku 2006, keď uznal morálnu zodpovednosť Ruska za to, čo sa stalo v roku 1968,“ cituje stredajšie Zaorálkove vyjadrenie internetový server Novinky.cz.

Minister zahraničných vecí ČR súčasne poznamenal, že postoj ruskej vlády k udalostiam z roku 1968 sa podľa jeho názoru nemení a podľa toho bude vyzerať aj jej prístup k novele. Krok trojice ruských poslancov, Nikolaja Kolomejceva, Sergeja Rešuľského a Jurija Sineľščikova, vyvolal už v utorok v ČR kritiku opozičnej TOP 09.

„Odmietame akékoľvek historické posúvanie udalostí spojených s rokom 1968. Dôvody, ktoré ruskí poslanci uvádzajú pre tento návrh, sú hanebnou falzifikáciou udalostí,“ uviedla v tlačovej správe česká opozičná parlamentná strana.

Iniciátori v návrhu predloženom do Štátnej dumy Ruskej federácie pripomenuli, že čoskoro uplynie 48 rokov od „vojensko-strategickej“ operácie Dunaj, ktorej hlavným cieľom bolo podľa ich názoru zabrániť protištátnemu prevratu v niekdajšej Československej socialistickej republike (ČSSR) pripravovanému za podpory západných krajín tamojšou opozíciou.

V zmysle predlohy by sa iniciatíva mala týkať občanov Ruskej federácie, ktorí sa zúčastnili na operácii v období od 21. augusta do novembra 1968, ktorí už majú viac ako 67 rokov a potrebujú morálnu, ako aj doplnkovú materiálnu pomoc štátu.

Komunistickí poslanci by považovali priznanie spomínaného štatútu sovietskym účastníkom okupácie Československa za nevyhnutný prejav historickej a sociálnej spravodlivosti a za ocenenie ich statočnosti a pevnosti.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #okupácia Československa #ministerstvo zahraničných vecí #Lubomír Zaorálek #vojnoví veteráni