Králik bez uší je miláčikom rodiny

To, že je iný, ako jeho súrodenci, zbadali chovatelia asi týždeň po jeho narodení. Sivý králik z chovu rodiny Gajdošovcov z Gemerskej Polomy v okrese Rožňava sa líši ušami. Na rozdiel od ostatných súrodencov, s ktorými prišiel na svet pred dvoma mesiacmi, ich vôbec nemá. Aj preto sa stal miláčikom rodiny.

09.06.2016 15:00
debata (7)
Chovateľ králikov Peter Gajdoš je na malý... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
zajac, bez uší, Chovateľ králikov Peter Gajdoš je na malý prírastok bez uší hrdý.

Unikátne zviera pomenovali Uško. „Narodil sa mladej samici, ktorá mala vrh po prvý raz. Kým jeho päť súrodencov uši má, Uškovi chýbajú. Na mieste, kde by malo byť pravé ucho, sa dá nahmatať menší výrastok, na mieste ľavého ucha nič,“ opisuje situáciu Peter Gajdoš, ktorý sa chovu zajacov venuje spolu s otcom. Obaja sa s takým niečím doteraz nestretli, dokonca o podobnom prípade ani nepočuli.

Je králik bez uší odsúdený na menej hodnotný život? Gajdošovci tvrdia, že určite nie. „Správa sa tak, akoby uši mal. Je činný, aktívny ako jeho súrodenci, jesť mu chutí ako ostatným. Určite aj počuje, lebo na buchnutie na králikáreň hneď reaguje. Nebyť toho, že nemá uši, bol by takým istým králikom ako všetky ostatné,“ konštatuje Peter. Život bez uší môže byť nakoniec jeho výhodou. Králiky chovajú na doplnenie jedálnička, Uška s najväčšou pravdepodobnosťou nechajú dožiť. Králiky sa priemerne dožívajú päť až desať rokov.

Tento hendikep s veľkou pravdepodobnosťou nie je dielom genetiky. Odborníci na chov králikov hovoria, že občas sa stáva, že zviera príde o uši pri pôrode. „Samička vyťahuje z tela svoje mláďatá za uši a vtedy sa môže stať, že mláďaťu môže uši nechtiac odhryznúť,“ hovorí Jozef Bačík z Klubu chovateľov králikov. On sám sa vo svojom chove s takýmto prípadom ešte nestretol.

Teóriu o odhryznutí ucha pri pôrode potvrdzuje aj veterinár Peter Supuka z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. „Stať sa to môže v prípade, keď sa malý králik nevie dostať z tela matky von a tá mu vtedy pomáha tak, že ho chytí za uši a poťahuje,“ poznamenáva Supuka. Úplne nevylučuje ani to, že králik bez uší môže byť príčinou vývojovej chyby, no až v 95 percentách ide o nehodu pri pôrode. Králiky s touto chybou sú podľa neho úplne životaschopné a fungujú bez problémov ako zdravé zvieratá.

„Uši slúžia králikom ako termoregulácia, takže určité problémy by mohlo mať zviera vtedy, keby žilo vo voľnej prírode. V domácich podmienkach mu však chýbajúce uši nespôsobujú žiadne problémy,“ dodal Supuka.

Králiky bez uší sa považujú za atrakciu. Takým bol aj nemecký králik Til, ktorý sa narodil v roku 2012. Dožil sa iba sedemnástich dní. Pri predstavovaní médiám v zoo v meste Limbach – Oberfrohna ho nešťastne zašliapol fotograf.

Uško z Gemerskej Polomy si získal popularitu. Chodia sa naňho pozerať susedia, chovatelia, deti zo škôlky aj cudzí ľudia. Králik Uško si s každým bez problémov ochotne zapózuje.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hendikep #zajac #Gemerská Poloma