Sulík bude na kongrese kandidovať na predsedu SaS sám

Terajší predseda Slobody a Solidarity (SaS) bude na mimoriadnom kongrese strany, ktorý sa uskutoční v sobotu v Bratislave, kandidovať na post predsedu ako jediný.

10.06.2016 09:20
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík.
debata (25)

Pôvodne uvažoval nad kandidatúrou aj podpredseda liberálov Jozef Mihál. Potom, ako Sulík zvolal mimoriadny volebný kongres o rok skôr, ako sa malo konať riadne zasadnutie, Mihál od myšlienky kandidatúry ustúpil. Predstavenie kandidátov a voľby predsedu sú jediným bodom kongresu. Na rokovaní by sa malo zúčastniť 154 delegátov.

„Vnútrostranícke záležitosti chceme mať za sebou čo najskôr, občanov nezaujímajú. Prioritne sa po kongrese budeme sústrediť na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších parlamentných voľbách,“ povedal Sulík. Zdôraznil, že rôznorodosť názorov v SaS je prirodzená od samotného vzniku strany.

Liberáli podľa Sulíka patria k minimu politických subjektov, ktoré majú čisté financovanie a sú tak nezávislé od oligarchov. Dôraz bude SaS tak ako doteraz klásť na odbornosť pri príprave a presadzovaní riešení, ktoré zlepšia život občanom, aby sa na Slovensku dalo lepšie pracovať, podnikať a žiť.

„Poslanecký klub SaS v národnej rade patrí k odborne najsilnejším, zastúpení sú v ňom tímlídri pre každú oblasť verejného života,“ dodal Sulík. Liberáli sa podľa jeho slov budú sústrediť aj na rozširovanie členskej základne v regiónoch. Sulík s Mihálom sa už pred časom zhodli, že ich najväčším súperom je vládny Smer.

Podpredseda SaS Mihál koncom apríla ohlásil, že na budúcoročnom straníckom kongrese sa chce uchádzať o post šéfa liberálov. Sulík o niekoľko týždňov oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu na mimoriadnom kongrese strany, ktorý zvolal na 11. júna tohto roka. Zároveň však uviedol, že na post predsedu bude na kongrese kandidovať.

Sulík sa rozhodol zvolať mimoriadny snem už v júni, keďže chcel skrátiť čas, ktorý by inak médiá venovali rozoberaniu vnútrostraníckej situácie liberálov. Keďže ďalší riadny kongres sa mal konať až o rok, táto debata by sa podľa Sulíka neustále ťahala. Sulík s Mihálom v druhej polovici mája absolvovali priateľské stretnutie, na ktorom si vysvetlili gro vecí okolo budúcnosti SaS. „Cítim svoju úlohu v politike tak, aby sme zlodejov a oligarchov vyprášili z vlády a parlamentu v najbližších voľbách,“ vyhlásil po stretnutí Mihál.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #SASKA