Na Slovensku silnie proruská propaganda

Kto ovplyvňuje slovenských bojovníkov proti „bruselskému diktátu"? Čo čítajú? Aké informácie si vymieňajú na sociálnych sieťach a na ich základe sa vzájomne ubezpečujú, že médiá, tak ako politici tzv. štandardných strán, klamú? Konšpiračné médiá a webstránky sú pritom hlavným spôsobom šírenia proruskej propagandy, ktorá chrlí zavádzajúce informácie v snahe podkopať dôveru v prozápadnú a demokratickú orientáciu krajiny. Pripúšťa to už aj Ministerstvo vnútra SR.

12.06.2016 15:00
protest stop islamizacie europy namestie SNP... Foto: ,
V Bratislave sa opäť chystá pochod radikálov, ktorých ciele sú podľa expertov totožné s tými, čo presadzuje Moskva. Na snímke minuloročný pochod extrémistov v hlavnom meste.
debata (1696)

Rezort upozorňuje, že na šírenie tejto propagandy vznikol celý rad médií – elektronických aj tlačených, ako aj internetových portálov, ktoré sa rady označujú za tzv. alternatívne médiá. „Svojím obsahom sa snažia aj v slovenskom prostredí vytvárať v spoločnosti nálady spochybňujúce členstvo v EÚ a zahranično-politickú orientáciu Slovenska pod rúškom ochrany tzv. tradičných hodnôt, ktorých zástancom je údajne práve Rusko. Často publikujú vymyslené alebo na dezinformáciách založené články, ktoré boli opakovane vyvrátené ako účelové manipulácie," uvádza sa v stanovisku ministerstva vnútra. Týkajú sa napríklad konfliktu na Ukrajine, ale aj utečeneckej krízy a vojny v Sýrii.

O šírení proruskej propagandy v Európe ako o bezpečnostnej hrozbe sa hovorí už dlhšie, rezort vnútra tento problém oficiálne pripustil len nedávno. Ako prvý o tom informoval portál Aktuality.sk.

„Za hlavné riziko možno považovať postupné šírenie nálad, ktoré odmietajú základy demokratického právneho štátu, rozdúchavanie nenávisti voči najvyšším ústavným činiteľom a podporu subjektov, ktoré sú viac naklonené ruskému geopolitickému pohľadu na svet," uvádza rezort vnútra.

Varovné je, že mnohé tieto informačné kanály majú rovnaké protieurópske a protiamerické postoje ako väčšina extrémistických skupín na Slovensku. Kto ich financuje? „Viaceré z nich sa v minulosti stretli so subjektmi, ktoré pôsobia v Ruskej federácii a niektoré z nich dokonca majú podpísané dohody o vzájomnej spolupráci," uvádza rezort vnútra. Ako dodáva „v iných krajinách boli preukázané prípady priameho alebo nepriameho financovania extrémistických subjektov zo strany Ruskej federácie". Podporu z Moskvy dostali také strany ako francúzsky Národný front či maďarský Jobbik.

V Česku si tento problém priznali už skôr a na boj s proruskou propagandou chystajú zriadenie špecializovanej 30-člennej jednotky. Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku by práve Česko mohlo byť pre Slovensko príkladom.

Naď tiež upozorňuje, že proruská propaganda sa zameriava na dva hlavné ciele – mladých ľudí na základných a stredných školách a bezpečnostné zložky. Preto by sa mali viac činiť aj SIS a vojenské spravodajstvo. „Či už v oblasti demaskovania finančného krytia rôznych kvázi alternatívnych médií, ale aj pri rôznych polovojenských organizáciách, ako sú napríklad Slovenskí branci," upozorňuje Naď. Ako dodal, česká tajná služba informuje o aktivitách súvisiacich s propagandou a extrémizmom. „U nás sme zatiaľ také výstupy nemali možnosť vidieť," hovorí Naď.

Polovojenské skupiny sú podľa Naďa veľkým bezpečnostným rizikom nielen preto, lebo združujú ľudí, ktorí majú zväčša radikálne názory, ale aj ľudí, ktorí nesúhlasia s demokratickým zriadením. Nebezpečné je aj ich prepájanie s niektorými aktívnymi členmi ozbrojených a bezpečnostných zložiek. Zároveň sa vytvárajú rôzne občianske hliadky napojené na politické strany alebo extrémistické hnutia, ktoré chcú brať zodpovednosť do vlastných rúk. „Ak by to ľudia začali robiť, tak máme veľmi vážny problém, ktorý môže smerovať k masívnemu bezpečnostnému riziku," upozorňuje Naď.

Aj o dva týždne budú pochodovať Bratislavou radikáli pod heslom „proti diktátu Bruselu". „Bez toho, aby som špekuloval, či tieto skupiny sú pod vplyvom Moskvy, môžem povedať, že minimálne ich ciele, ktoré sa snažia presadzovať, sú totožné s tými, ktoré presadzuje Moskva," upozorňuje Naď. Ako dodáva, podporu takýmto zhromaždeniami vyslovujú tiež ľudia, ktorí boli v minulosti usvedčení z toho, že žiadali veľvyslanectvo Ruska o finančnú podporu pre svoje aktivity na Slovensku, chodia do Moskvy po rozumy alebo bojujú na strane proruských separatistov na Ukrajine. „Je vysoko pravdepodobné, že takéto aktivity sú koordinované, požehnané a pravdepodobne finančne podporované zo strany rôznych spravodajských agentúr napojených na Kremeľ," myslí si Naď.

Pripomína aj úlohu pre rezort školstva, ktorý by mal podľa neho upraviť aj osnovy na školách. „Extrémizmus na školách je na vzostupe a ministerstvo vnútra a školstva na to musia reagovať," zdôrazňuje Naď.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #extrémizmus #pochod #propaganda #konšpirácie