Pozor na konšpiračné weby, varuje odborník na extrémizmus

„V koho prospech idú všetky informačné výstupy, ktoré spochybňujú EÚ, NATO a hovoria, že politické elity klamú?" dáva otázku odborník na extrémizmus Daniel Milo z Kancelárie ministra vnútra SR. Podľa neho ide o propagandu a snahu o manipuláciu, preto treba myslieť na hrozbu hybridnej vojny.

12.06.2016 15:30
debata (357)

Čo je to hybridná vojna?
Hybridná vojna je spôsob vedenia rôznych operácií, ktoré nie sú priamym ozbrojeným konfliktom. Predchádzajú jej aktivity, ktoré narúšajú vôľu daného štátu bojovať. Je známe, že Rusko tento model využilo na Kryme práve prostredníctvom hybridných spôsobov vedenia boja. Nie priamym ozbrojeným konfliktom, ale informačnou vojnou, narušením komunikačných sietí. Ale aj používaním neoznačených vojakov, vytváraním miestnej domobrany, čo boli väčšinou dovezení ruskí kozáci, ktorí sa tam tvárili, že sú ochrancovia. Tak sa im podarilo ochromiť vôľu jednotiek, ktoré boli vtedy na Kryme dislokované. Toto sú metódy, ktoré sa dnes využívajú, a jednou z ich súčastí je aj tzv. informačná vojna.

Narážate na konšpiračné weby?
Áno. Ide o cielené propagandistické pôsobenie na vedomie obyvateľov krajiny. Veľa sa už napísalo o tom, ako fungujú továrne na trollov v Petrohrade. Sú svedectvá ľudí, ktorí odtiaľ odišli a hovorili o tom, ako to tam funguje, o stovkách platených ľudí. Keď sa pozriem na slovenský internet, vidím tam rôzne portály, ktoré chrlia jednu správu za druhou, pričom ich zdrojom sú ruské tlačové agentúry. Tak sa pýtam v koho prospech sú všetky tieto informačné výstupy, ktoré spochybňujú EÚ, NATO a hovoria, že všetky politické elity klamú?

Čo sa s tým dá robiť?
Tieto informačné a konšpiračné médiá treba konfrontovať, ukázať, že sú to manipulácie. Ľudia musia vedieť sami vyhodnocovať informačné obsahy. Často sa objavuje mýtus, že za celým exodom utečencov zo Sýrie sú USA a je to plán USA na zničenie Európy. Ale desaťtisíce ľudí, ktorí napríklad utiekli zo sýrskeho Aleppa, hovoria, že ich bombardovali Rusi. Dnes sme tak zavalení informáciami, že bez toho, aby sme vedeli pracovať s ich obsahmi, môžeme byť veľmi ľahko manipulovateľní. A sú tu rôzni aktéri. Rusko dáva miliardy dolárov ročne práve do takýchto projektov a snaží sa ovplyvniť ľudí aj na Slovensku, v ČR a v Pobaltí, aby pôsobilo na politický vývoj v týchto krajinách.

Nakoľko sú nebezpeční Slovenskí branci?
Je to paramilitantná skupina, ktorá pretláča proruský naratív proti NATO, ich veliteľ sa opakovane takto vyjadroval, zúčastňujú sa na niektorých zhromaždeniach, ako bol pochod proti islamizácii Európy. Ako celok ich hlavné zameranie nemá rysy politického extrémizmu. Pod drobnohľadom bezpečnostných zložiek sú však preto, že je to organizovaná skupina na území SR, ktorá podstupuje takmer vojenský výcvik. A to so sebou nesie bezpečnostné riziká.

V čom?
Vedenie organizácie odmieta základné princípy zahraničnej a bezpečnostnej politiky štátu, a to dáva predpoklady rizika v prípade krízovej situácie. Stačí si spomenúť na Ukrajinu v roku 2013. Kto by vtedy povedal, že o pol roka bude krajina v občianskej vojne? Nedá sa spoliehať na to, že sú to len nejakí chlapci, čo behajú po lesoch a nám sa nemôže nič stať. Ale nedajbože, že by o pár rokov vznikla nejaká krízová situácia. Deklarujú, že chcú brániť Slovensko a vlasť, ale ak by vznikol konflikt, na koho strane by títo ľudia bojovali?

© Autorské práva vyhradené

357 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #konšpirácie