Zatkli asistenta poslanca SaS, mal si pozrieť účty Kaliňáka

Filipa Rybaniča, asistenta poslanca za SaS Jozefa Rajtára, zatkli. Údajne si prezrel bankové účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj exministra dopravy Jána Počiatka. Rybanič čelí obvineniu z porušenia bankového tajomstva. Podľa SaS existuje podozrenie na existenciu prevodov z firmy spájanej s podnikateľom Ladislavom Bašternákom na účet ministra vnútra.

11.06.2016 16:59 , aktualizované: 19:40
debata (867)

Filipa Rybaniča kriminalisti zadržali v piatok popoludní a prepustili ho v sobotu skoro ráno.

Poslanec SaS Jozef Rajtár sa pri výkone svoje poslaneckej práce údajne dozvedel o prevodoch, ktoré spájajú ministra vnútra s podnikateľom podozrivým z daňových podvodov Ladislavom Bašternákom, uviedol na tlačovej konferencii. „Vyzývam špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby na výpoveď môjho asistenta nazeral ako na akt vlastenectva,“ dodal Rajtár.

Robert Kaliňák finančné prepojenie na podnikateľa dlhodobo odmieta.

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) nemohol v priebehu výsluchu Rybanič kontaktovať advokáta, čím boli porušené jeho práva. Zároveň poukázal na to, že v tomto prípade konala polícia ihneď, zatiaľ čo v prípade, keď premiér Fico zverejňoval dokumenty Igora Matoviča, nekonala. „Vtedy Kaliňák nepovedal nič, bol zalezený v kúte,“ povedal Lipšic. SaS spolu s Lipšicom zároveň vyzvala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby podozrenia na prevody na účet ministra vnútra riadne vyšetril.

Predseda SaS Richard Sulík vyzval Roberta Fica, aby odvolal Kaliňáka z pozície ministra vnútra. Zároveň premiéra vyzval, aby sa vysťahoval z bytu Ladislava Bašternáka.

Ivan Netík z komunikačného odboru ministerstva vnútra uviedol, že Kaliňák o tomto prípade informoval aj svojich koaličných partnerov, a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty. „Minister vnútra je pripravený pred špeciálnym prokurátorom kedykoľvek vyvrátiť tieto obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov,“ dodalo ministerstvo vnútra.

Prezídium policajného zboru oznámilo, že na základe oznámenia zástupcov komerčnej banky začala polícia v tejto veci konať. Polícia zároveň uviedla, že oznamovateľ identifikoval aj podozrivú osobu, ktorou mal byť pracovník banky. Polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva a vypočula zainteresované o­soby.

„Na základe vyhodnotenia dôkazov a ďalších úkonov vyšetrovateľ obvinil Filipa R. z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva a následne ho vypočul ako obvineného a urobil ďalšie úkony v zmysle trestného poriadku,“ uvádza polícia a zároveň dôrazne odmieta akékoľvek tvrdenia o nezákonnom postupe v tejto veci. Polícia zároveň dodáva, že vzhľadom na súčasné štádium konania nemôže k veci poskytnúť podrobnejšie stanovisko.

867 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Ladislav Bašternák #SASKA