Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina

Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina. Do funkcie na dvojročné obdobie ho zvolili delegáti na sneme KDH. Hlina vyhral hneď v prvom kole voľby, keď získal podporu 223 delegátov. Jeho najväčšiu protikandidátku Eleonóru Porubcovú podporilo 85 delegátov. Hlina je v poradí štvrtým predsedom KDH od jeho vzniku.

11.06.2016 17:08 , aktualizované: 21:00
alojz hlina, kdh Foto: ,
Nový predseda KDH Alojz Hlina počas brífingu po zvolení v rámci 24. snemu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Kultúrnom dome A. Hlinku v Ružomberku.
debata (148)

Hlina povedal po zvolení novinárom, že cíti veľkú emóciu. Na prácu sa teší, ale cíti aj obavu zo zodpovednosti, aby sa kresťanská demokracia vrátila na politickú mapu. „Konzervatívci sa vracajú. Kresťanskí demokrati sú späť,“ vyhlásil Hlina. KDH sa podľa neho stane modernou konzervatívnou stranou ľudového typu. Pre Hlinu sa dnešným dňom vnútrostranícky boj skončil.

KDH bude dôrazné v témach, ktoré budú formulovať. „Témy budeme presadzovať tak, aby sa vytvoril spoločenský tlak na ich riešenie,“ uviedol. Výber tém by mala určiť programová konferencia. Mali by však patriť medzi ne poľnohospodárstvo, rómska problematika, či spotrebiteľské té­my.

Okrem Hlinu delegáti zvolili aj troch podpredsedov hnutia. Doteraz ich mávalo hnutie šesť. Snem však rozhodol, že počet podpredsedov sa zníži zo šiestich na troch. Na odporúčanie Hlinu snem zvolil za podpredsedov KDH exposlanca NR SR Pavla Zajaca, primátora Levoče Milana Majerského a Petra Bobulu. Delegáti zároveň rozhodli, že funkčné obdobie volených funkcionárov sa skráti zo štyroch na dva roky.

Hlinov predchodca Ján Figeľ chce, aby nový predseda prišiel s ponukou, ktorá osloví Slovensko. „Je veľký priestor pre serióznu hodnotovú politiku. Z diania v parlamente a vo vláde narastá skepsa. Preto prichádza čas pre návrat KDH,“ konštatoval. Figeľa prekvapilo, že Hlina vyhral tak výrazne a v prvom kole.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina