Vlaky jazdia od nedele podľa upraveného grafikonu

Osobná železničná doprava funguje od nedele 12. júna na základe druhej tohtoročnej plánovanej zmeny grafikonu. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) doladila premávku cestovných poriadkov platných od polovice vlaňajšieho decembra. Zmeny aj u súkromného dopravca RegioJet.

12.06.2016 10:20
železnice, vlak, nastupovanie, cestovanie,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Medzi Bratislavou a Banskou Bystricou bude vo všetkých rýchlikoch celý vozeň vyššej triedy (54 miest). V posledných mesiacoch totiž podľa ZSSK stúpa záujem o prvú vozňovú triedu. V šiestich rýchlikoch na uvedenej trati doteraz bola o polovicu nižšia ponuka a nie vždy postačovala. V regionálnej doprave si niekoľko menších zmien, najmä v časovej polohe vlakov, vyžiadali praktické skúsenosti cestujúcich.

„ZSSK opäť posilní dopravu počas letnej sezóny vo Vysokých Tatrách. pribudne dvanásť vlakov denne. Najvýraznejšie sa rozšíri ponuka na zubačke zo Štrby na Štrbské Pleso, kde ide nárast výkonov o dvadsať percent,“ informoval riaditeľ úseku obchodu štátneho osobného dopravcu Jozef Schmidt. Na ozubnicovej železnici budú doplnené štyri páry vlakov a na Tatranskej elektrickej železnici na trati Poprad Tatry – Štrbské Pleso dva páry vlakov.

Nové spoje

Železničná spoločnosť Slovensko zároveň vyhovela požiadavkám na lepšie prípoje v Humennom a Trenčíne. „Cestujúci budú môcť vďaka úpravám plynulejšie prestupovať z diaľkových do prímestských vlakov, ako aj medzi regionálnymi spojmi z rôznych smerov navzájom,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Jana Morháčová. Dopravca vyhovel aj niekoľkým požiadavkám študentov a pracujúcich pre dochádzanie do škôl a zamestnania. „Súčasne menší záujem cestujúcich sa prejavil zrušením poskytovania občerstvenia v osobitnom vozni na linkách Bratislava – Banská Bystrica a Zvolen – Košice,“ dodala Morháčová.

ZSSK zavedie nové vlakové spojenie Trenčianska Teplá – Horné Srnie. Počas letných prázdnin budú na trase Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice jazdiť štyri páry vlakov. Regionálny expres REX 851 z Bratislavy hl. st. do Šurian nebude zastavovať v Palárikove, rýchlik R 871 v tejto obci naopak doplní zastavenia. Posledný spoj na trati Bratislava – Trnava – Leopoldov skráti jazdu o pätnásť minút. Zlepší prepravu od Moldavy nad Bodvou do a zo zamestnania v Košiciach.

Zmeny u súkromného dopravcu

Súkromný dopravca RegioJet, a. s. na trase Bratislava – Košice musel pre rozsiahle opravy na železnici pristúpiť k dvom obmedzeniam pri zastavovaní vlakov. „Od 12. júna už nebudú žlté expresy zastavovať v Považskej Bystrici a spoje RJ 401 a RJ 404 nebudú môcť zastavovať ani v stanici Štrba. Uvedené zmeny nás veľmi mrzia, sú však spôsobené najmä rozsiahlymi výlukami na trati a modernizáciou koridoru v úseku Považská Bystrica – Žilina,“ informoval hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. Dopravca môže tieto zmeny prehodnotiť po skončení prác.

Žlté vlaky na trati Bratislava – Komárno budú cez rannú špičku posilnené. „Po novom budú zastavovať v Miloslavove a Kvetoslavove aj vlaky REX 772 a REX 774. Posilnia tak prepravnú kapacitu v najvyťaženejšom úseku, ktorý ráno využíva do Bratislavy najviac cestujúcich. Počas dopravnej špičky cez pracovné dni v čase medzi 7:00 – 8:30 pôjdu z týchto obcí až štyri vlaky namiesto terajších dvoch,“ priblížil Ondrůj. V obciach Veľká Paka a Malá Paka bude zastavovať aj vlak s odchodom do Bratislavy o 6:00 a 6:02. Vlaky RegioJetu budú obsluhovať aj novú zastávku Bratislava – Vrakuňa po jej uvedení do prevádzky.

V prospech cestujúcich

Od zmeny grafikonu sa tiež posúvajú odchody a príchody vlakov o niekoľko minút. Poludňajší expres RJ 404 bude napríklad z Košíc odchádzať o osem minút skôr. RegioJet a ZSSK sa dohodli na vzájomnom čakaní prípojného večerného vlaku ZSSK do Michaloviec a Humenného na vlak RJ 409 v Košiciach v prípade jeho meškania.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #RegioJet #grafikon #železničná doprava