Téma koncesií vládnu koalíciu neohrozí, tvrdí Danko

Téma zvyšovania tzv. koncesionárskych poplatkov, a teda návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), vládnu koalíciu neohrozia. Povedal to v relácii V politike na TA3 predseda parlamentu a zároveň predseda SNS Andrej Danko.

12.06.2016 12:58
vlada, rokovanie, andrej danko, Foto: ,
Predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko.
debata (24)

Šéf parlamentu upozornil na to, že z RTVS sa pomaly stáva vysielacia organizácia, ktorá externe nakupuje takmer všetko, pričom robí len správy. „Bude stačiť, keď bude mať RTVS jednu sekretárku a jeden počítač a všetko bude nakupovať externe? Ale úlohy má RTVS iné,“ uviedol.

Dodal, že ak bude treba, zvolá SNS tlačovú konferenciu, na ktorej zverejní celý zoznam externých firiem, od ktorých RTVS nakupuje. Danko nevidí nič, čo by sa za posledné roky v RTVS zmenilo, „Kde sú archívy? Kde sú kostýmy? Veď sa zobuďme, nemôžme donekonečna všetko humpľovať“, uviedol. Organizácia musí podľa neho začať fungovať systémovo, nesmie byť dojnou kravou a inštitúciou, cez ktorú idú peniaze do súkromných firiem. „Je RTVS len marketingová agentúra, ktorá nakupuje všetko externe?“

Andrej Danko verí v zdravý rozum svojich koaličných kolegov. „Vysvetlíme si to. Všetci hovoria o zodpovednej analýze, takisto chcú vidieť rozbor a zmeny v RTVS. Je to o tom, ako sa bude ďalej vyvíjať, či neskončí v jednej unimobunke pri zoologickej záhrade, čo odmietam,“ povedal v relácii.

Podľa Danka RTVS veľa míňa

Podľa predsedu parlamentu je žalostné pozerať sa na sumy, ktoré dnes RTVS míňa. Povedal, že je ochotný návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) podporiť, no musí vedieť od manažmentu, ktorý príde, ako bude nakladať so zdrojmi. S generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom nemá problém hovoriť na odbornej úrovni, no musí podľa neho prísť riaditeľ, ktorý povie, ako sa bude inštitúcia vyvíjať, aby sa toto „syčanie ventilu“ zastavilo. Danko nechce, aby bola RTVS len značkou. „Problém sa nemá riešiť tým, že dáme viac peňazí a budeme hasiť problémy. Mám právo povedať, keď porovnáme kvalitu RTVS s Českou televíziou, že túto hru hrať nechcem,“ povedal s tým, že je pre neho dôležité, aby človek, ktorý bude RTVS riadiť, predložil koncepciu.

Pridrahá výroba?

„Nebudem pozerať relácie, ktoré stoja 20-tisíc eur a zosmiešňujú slovenský národ. Sú to šialené milióny, ktoré RTVS míňa na relácie a zastane vám pri nich rozum. Považujem to za hádzanie peňazí do Dunaja,“ vysvetlil šéf parlamentu. Treba to podľa neho ošetriť koncepciou a rozvojom RTVS a stanoviť, koľko peňazí budeme jasne a adresne používať na domácu produkciu. Na nasledujúcej koaličnej rade sa bude Danko napríklad pýtať, prečo za posledné tri roky išlo na externé služby deväť miliónov eur. Pokračoval, že niektoré firmy doslova parazitujú na RTVS. Nechce byť však osobný voči riaditeľovi, no kritizuje systém. „Ako môže relácia Milujem Slovensko stáť 900-tisíc eur alebo relácia Dámsky klub, kde sa tri slečny rozprávajú o počasí, tri- až päťtisíc eur?“

Jediný, kto môže teraz zaujať nejaké stanovisko, je generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Danko však očakáva, že minister kultúry Marek Maďarič predstúpi pred svojich koaličných partnerov s rozborom, kam peniaze pôjdu. Na otázku o prípadnej demisii šéfa rezortu kultúry povedal, že „žily mi trhá len môj minister“. Konanie ministra kultúry predseda parlamentu nechápe. „Považujem ho za pragmatického a rozvážneho človeka. Verím, že emócie ustanú,“ povedal v TA3. Financií je podľa jeho slov dosť, len treba začať analyzovať, kam v štáte utekajú.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #RTVS #koncesionárske poplatky #Andrej Danko