Počiatek bol akcionárom v Bašternákovej firme, tvrdí opozícia

Ján Počiatek bol v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

12.06.2016 17:00
debata (121)

Ako ďalej povedala, majú dôkazy o tom, že si Počiatek kúpil tretinový podiel v spoločnosti B.A. Haus, pričom podľa dostupných informácií si akcie kúpil práve od Ladislava Bašternáka. „Vtedajší minister financií vo vláde Smeru a SNS robil obchody a podnikal s človekom, ktorý je dnes podozrivý z rozsiahlych daňových podvodov,“ povedala poslankyňa s tým, že táto akciová spoločnosť následne posielala peniaze na účty Kaliňáka a Počiatka.

Dôkazom o tom, že bol Počiatek akcionárom vo firme B.A. Haus, je podľa Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA aj výročná správa firmy za rok 2008 vypracovaná v máji 2009. V nej je ako tretinový akcionár uvedený Počiatek, tretinu mal Ladislav Bašternák a ďalšiu tretinu firma MeTIS Consulting. „Minister financií prvej Ficovej vlády vedome, aktívne a dobrovoľne vstúpil do podnikania s daňovým podvodníkom,“ poznamenal. Ako Matovič ďalej vysvetlil, majiteľom firmy MeTIS Consulting je Marek Turčan, ktorý je bielym koňom Kaliňáka a ten má na neho napísané všetky svoje firmy. Poukázal i na kauzu Tipos, resp. Lemikon, ktorú spáchal Počiatek, pričom spolu s Kaliňákom vždy tvrdili, že nemajú s firmou Mareka Turčana nič spoločné. „No dôkazy ukazujú, že v tom čase bol Počiatek spolupodnikateľom Turčana,“ dodal.

Opozičná rada dohodne ďalší postup

Podľa medializovaných informácií boli sumy, ktoré dostávali Počiatek s Kaliňákom na svoje účty, uvedené ako splátka pôžičky. Ak to bolo tak, Remišová vysvetlila, že mali byť tieto sumy minimálne uvedené v majetkových priznaniach oboch, kde však nefigurujú. OĽaNO-NOVA preto pripravuje spolu s jej koaličnými partnermi zákon, ktorý zlepší preukazovanie pôvodu majetku, pracujú na ňom od apríla. V pondelok 13. júna sa zároveň stretnú členovia strany na opozičnej rade s kolegami so SaS a dohodnú sa na ďalšom postupe.

OĽaNO-NOVA spolu so SaS vyzývajú premiéra Roberta Fica, aby okamžite odvolal Kaliňáka, aby sa nepodieľal na legalizácii daňových podvodov a aby nebýval v byte Bašternáka. Remišová zároveň upozornila na to, že orgány spoločnosti B.A. Haus sa do roku 2013 nemenili, takže je podľa nej možné, že tam bol Ján Počiatek akcionárom aj v roku 2012.

Podľa poslancov by strany SNS, Most-Híd a Sieť mali z koalície odísť. Predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika preto požiadajú, aby inicioval začatie konania voči Jánovi Počiatkovi a Robertovi Kaliňákovi s cieľom zistiť, prečo pôžičky, o ktorých sa píše, neboli uvedené v majetkových priznaniach. „Je životne dôležité, aby Kaliňák v pondelok už ani do roboty neprišiel. Už 24 hodín nemal byť ministrom vnútra. Je to alfa a omega, aby sa zbalil a pakoval sa zo svojho miesta,“ dodal.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #Robert Kaliňák #Ladislav Bašternák