Suchánkovi Bielu vranu neodoberú, sám sa jej vzdal

Rada Bielej vrany rozhodla, že poslancovi Alanovi Suchánkovi (OĽaNO-Nova) neodoberie ocenenie Biela vrana. Na tlačovej konferencii oznámil, že sa jej vzdáva.

13.06.2016 10:42 , aktualizované: 14:56
Alan Suchánek Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu OĽaNO–NOVA Alan Suchánek.
debata (165)

Ako povedal, ocenenia sa vzdáva s poďakovaním. „Som, a bol som na ocenenie hrdý. Osoby, ktoré sú v Rade Bielej vrany, si veľmi vážim a naďalej si ich vážiť budem,“ povedal s tým, že len nasleduje ich rozhodnutie. Ľuďom, ktorí za ocenením stoja, drží do budúcna palce.

Suchánek o cenu mal prísť preto, že v roku 2012 v piešťanskej nemocnici preferoval nákup CT, ktoré bolo najdrahšie. Denník Pravda, ktorý o tejto kauze informoval, má k dispozícii kópie zápisníc výberovej komisie a tie potvrdzujú, že Suchánek ako člen správnej rady preferoval CT, ktoré bolo o štvrť milióna drahšie oproti ponuke, ktorá skončila v súťaži ako druhá.

Suchánek na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že v roku 2012, a teda v čase tendra, nemal všetky potrebné informácie, preto ho nevedel a ani nemohol ovplyvniť. „Keď som sa dozvedel, že parameter bol chybne zadaný, v tej dobe som s tým už nič nemohol urobiť,“ vysvetlil. Nedokáže však zhodnotiť, či bol v tom čase vinný, no to, že sa stala chyba a že bol jej súčasťou, priznal. „Preto sa ocenenia vzdávam,“ dodal s tým, že všetko, čo vedel, povedal. „Rada Bielej vrany mala všetky moje informácie a na základe toho sa rozhodla. Neurobil som to so zlým vedomím a svedomím, konal som v záujme nemocnice a pacientov,“ doplnil Alan Suchánek.

Wienk: Po detailnom preverení by Suchánek cenu nedostal

Rada Bielej vrany oznámila, že pri udelení ocenenia pochybila a jej členovia odstupujú zo svojich pozícií. Členmi rady, ktorí abdikovali, sú Zuzana Wienk, Michal Šagát, Milan Šimečka, Monika Smolková, Egon Gál a Michal Kaščák. Rada prijala stanovisko k prípadu Alana Suchánka jednomyseľne, vynechali však Emíliu Vášáryovú, a to vzhľadom na jej vážny zdravotný stav. „Bolo to najťažšie rozhodnutie v histórii Bielej vrany. Sme presvedčení o tom, že to je to najlepšie riešenie, keďže ide o veľmi vážny precedens,“ povedala Zuzana Wienk. O novom zložení rady však predstavu ešte nemajú.

Členovia Rady Bielej vrany, ktorí odstúpili... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
rada Bielej vrany Členovia Rady Bielej vrany, ktorí odstúpili (zľava): Milan Šagát, riaditeľ Via Iuris, Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-play, Marián Leško.

Wienk sa vyjadrila, že ak by rada detailne preverila, ako nemocnica urobila súťaž na CT prístroj v roku v roku 2012, keď bol Suchánek v komisii, ocenenie Biela vrana by nedostal. Ocenenie sa udeľuje za konkrétny odvážny občiansky čin.

Členovia Rady Bielej vrany si uvedomujú svoju omylnosť, vnímajú však vážnosť ocenenia v spoločnosti, keďže sa podľa Wienk stávajú z laureátov morálne vzory. „Nepreverili sme rozhodnutie riaditeľky nemocnice, je to vážna chyba nášho úsudku, pričom to bude slúžiť ako memento, preto budeme oveľa detailnejšie skúmať okolnosti prípadov,“ vysvetlila riaditeľka Aliancie Fair-play.

Organizátori ocenenia teda preverili nákup CT prístroja a zistili, že tender mal od začiatku nejasne nastavené kritériá. „Komisia nezabezpečila, aby sa porovnávali porovnateľné parametre a neodhalila, že deklarovaný výkon prístroja firmy Siemens bol v rozpore s technickým dokladom, ktorý ho mal potvrdiť,“ povedala Wienk s tým, že nemocnica tak poškodila uchádzačov a nekonala v súlade s verejným záujmom. Alan Suchánek podľa nej nesie objektívnu zodpovednosť ako jeden zo štyroch členov výberovej komisie. „Ak by bola detailne preskúmaná celá dokumentácia, ocenenie by sme Alanovi Suchánkovi neudelili, pretože keby neboli v piešťanskej nemocnici personálne zmeny, mala by predražené CT, na čom sa podieľal aj Suchánek,“ doplnila.

Rada priznala, že prípad poznala už v čase rozhodovania o udelení ocenenia, a preto ide o jej vlastné pochybenie. Suchánek by však nemal niesť následky a preto členovia rady necítia právo mu ocenenie odňať. „Preto sme sa rozhodli abdikovať,“ poznamenala s tým, že k vzdaniu sa ocenenia ho vyzývať nebudú.

Cenu budú udeľovať aj naďalej

Ocenenie Biela vrana však budú organizácie Aliancia Fair-play a Via Iuris udeľovať aj naďalej. Chcú ho udržať ako ocenenie, ktoré vyzdvihuje odvahu a podporuje ľudí.

„Biela vrana má veľký význam pre spoločnosť. Ľudia, ktorí riskujú, sú šikanovaní, a preto aj naďalej cítime potrebu im poďakovať a podporiť ich. Chyby sa stávajú a je dôležité, ako sa s nimi vysporiadame. Snažili sme sa to spraviť čestne, poctivo a úprimne,“ povedala Zuzana Wienk. Ako na ňu nadviazal člen rady Marián Leško, oprávnenie na odobratie ocenenia Alanovi Suchánkovi majú. „No to, čo sme sa dozvedeli tento rok, sme sa mohli dozvedieť už vlani. Nebolo by fér, keby Suchánek niesol dôsledky za to, že rada neurobila všetko, čo v roku 2015 mala,“ povedal s tým, že to chápu ako svoje pochybenie. Ako Wienk dodala, čin, za ktorý dostal Alan Suchánek ocenenie, je nespochybniteľný a pravdivý.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Biela vrana #predražené CT #Alan Suchánek