Bugár: Ak Kaliňák ukáže dokumenty, kauza Bašternák prestane byť kauza

Ak minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) ukáže verejnosti príslušné dokumenty, zistíte, že jeho údajné finančné napojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka kauzou nie je. Pred pondelkovým rokovaním Koaličnej rady to vyhlásil líder Mosta-Híd Béla Bugár.

13.06.2016 13:01
debata (12)

O Bugárovom vyjadrení informuje portál Teraz.sk.

„To, čo tvrdí opozícia, z tých dokumentov nevyplýva. Myslím si, že minister Kaliňák ukáže dnes dokumenty verejnosti. Ak vám to urobí, zistíte, že to kauza nie je. Z týchto dokumentov vôbec nevyplýva, že by mal blízky vzťah s Bašternákom,“ povedal Bugár.

Z napojenia na Bašternáka, ktorý figuruje v kauze údajných daňových podvodov s vratkami DPH, obviňuje Kaliňáka opozícia. Poslanecký asistent Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič ako pracovník banky dokonca nahliadol na účty Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (Smer). Chcel preveriť, či táto dvojica prijala nejaké peniaze z Bašternákovych firiem. Opozícia tvrdí, že išlo o státisíce, Kaliňák to odmieta. Po tomto skutku poslaneckého asistenta zadržala polícia a obvinila ho z trestného činu porušenia bankového tajomstva.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozorňuje, že informácie o účtoch ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra financií Jána Počiatka boli získané nezákonne. Odôvodňovať takýto postup vlastenectvom, ako sa to snaží verejnosti podsúvať SaS, je podľa neho ospravedlňovaním veľmi vážneho trestného činu. (Viac čítajte v rozhovore s Milanom Žitným: Prípad s účtami Kaliňáka a Počiatka má nebezpečné rozmery.)

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Bašternák #Jozef Rajtár