Kaliňák: Obchodný vzťah s Bašternákom bol legitímny

Minister vnútra Robert Kaliňák priznal, že kúpil akcie spoločnosti B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, ktorý je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH. Spoločnosť vlastní dva byty v dome, kde minister býva. Podľa Kaliňáka išlo legálny a etický obchod.

13.06.2016 13:28 , aktualizované: 16:20
Robert Kalinak Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák novinárom ukázal dokumenty z banky.
debata (726)

Kaliňák uviedol, že dostal ponuku na odkúpenie akcií, čo sa mu zdalo ako dobrá príležitosť získať istú kontrolu nad bytmi, ktoré sú v jeho susedstve, či už z dôvodu bezpečnosti alebo vplyvu na nájomníkov.

Kaliňák kúpil 17 akcií spoločnosti, čo zodpovedalo hodnote dvoch bytov, teda sume asi 430-tisíc eur. Minister podľa vlastných slov následne požiadal o úver od komerčnej banky v hodnote pol milióna eur, ktorý aj získal.

„Všetky platby, ktoré prišli na môj účet vyplývajú z podnikateľskej činnosti tejto spoločnosti,“ uviedol Kaliňák.

Dnes vlastnia spoločnosť B.A. Haus Ján Počiatek, Metis Consulting Mareka Turčana, ktorý kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom a Robert Kaliňák. Spoločnosť B.A. Haus podľa ministra vnútra podniká s nehnuteľnosťami, jej ročný obrat je približne 300-tisíc eur. Ponuku na odkúpenie podielu v B.A. Haus dostal podpredseda Smeru v septembri 2013.

zväčšiť Minister vnútra Robert Kaliňák ukázal dokumenty... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Robert Kalinak Minister vnútra Robert Kaliňák ukázal dokumenty z banky.

„Na môj súkromný účet v banke sa vlúpal Filip Rybanič a niektoré údaje účelovo posunul politikom a niektorým novinárom,“ dodal minister s tým, že opoziční poslanci videli obojstrannú transakciu, informácie však neposkytli a údajne deformovali.

Kaliňák konštatoval, že o narušení svojho účtu sa dozvedel od Tatra banky, on bol vtedy služobne v Luxembrurgu. Do práce polície nezasahoval.

„Od volieb som neustále atakovaný opozíciou,“ povedal Kaliňák s tým, že opozičné strany sa stále nevyrovnali s tým, že skončili v opozícii. „Druhým dôvodom je fakt, že sa tu niekto bojí. Je to pán Matovič, usvedčený daňový podvodník,“ dodal minister. Ďalší, kto má dôvod na obavy, je podľa podpredsedu Smeru skupina Penta, keďže sa blíži ku koncu vyšetrovanie kauzy Gorila. Opozícia teraz podľa Kaliňáka vydáva trestný čin za akt vlastenectva. Tieto skutočnosti môžu byť podľa ministra vnútra nebezpečné, neskôr sa môže stať, že sa bude napríklad tolerovať porušenie ústavného práva, ak sa niekto vlúpe do domu alebo niekoho napadne na ulici.

Vládna koalícia ministrovi dôveruje

Politické strany vládnej koalície dôverujú ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Povedal po rokovaní koaličnej rady premiér Robert Fico. „Minister vnútra Robert Kaliňák predložil na rokovaní koaličnej rady dokumenty, ktoré vyvracajú obvinenia vznášané opozíciou,“ konštatoval Fico. Kaliňáka a Počiatka preverí špeciálny prokurátor.

Vládna štvorka očakáva, že orgány činné v trestnom konaní urýchlene a dôkladne prešetria podozrenia z daňových podvodov v prípade podnikateľa Ladislava Bašternáka a verejnosť budú informovať o výsledku vyšetrovania.

„Vládna koalícia vyjadruje vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že asistent poslanca NR SR za SaS v pozícii pracovníka komerčnej banky úmyselne porušil bankové tajomstvo a poskytol opozícii a médiám informácie, ktoré sú hrubo skresľované a zneužívané za účelom politickej konfrontácie proti vysokému ústavnému činiteľovi,“ uviedol Fico.

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

Kaliňáka a Počiatka preverí špeciálny prokurátor

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vydal pokyn, aby sa Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala zaoberať možným podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka. Informuje o tom portál teraz.sk.

726 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Robert Kaliňák #kauza Bašternák