Opozícia vyzvala Fica, aby odvolal Kaliňáka

Opozičné strany SaS a OĽaNO plánujú po týždni opäť zvolať mimoriadnu schôdzu, na ktorej navrhnú vysloviť ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi nedôveru. Premiéra Roberta Fica zároveň vyzvali, aby do piatka odvolal Kaliňáka z funkcie.

13.06.2016 17:28
debata (228)

Zástupcovia strany SaS a OĽANO-NOVA sa k tlačovke ministra vnútra vyjadria až zajtra (utorok 14.6.2016). Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka však minister klamal a iba „potvrdil prepojenie na Bašternáka, ktoré doteraz zatĺkal,“ uviedol Sulík.

Opätovným pokusom Kaliňáka odvolať podľa jeho slov dáva opozícia šancu koaličným partnerom, ktorí držia bobríka mlčania, aby prehodnotili svoj postoj. Pripomenul pritom predvolebné heslo Mosta-Híd, ktorý presviedčal, že charakter rozhoduje. „Ale najviac ma prekvapuje SNS, keď Andrej Danko chcel vniesť do politiky slušnosť. Teraz vyslovujú dôveru namočenému ministrovi,“ zdôraznil.

Podľa Sulíka je tiež neobvyklé, aby podriadený vyšetroval svojho nadriadeného. „Nie je totiž obvyklé, že prokurátor špeciálnej prokuratúry vydá pokyn šéfovi NaKA, ktorý je priamo podriadený ministrovi vnútra, aby vyšetroval možné trestné činy spáchané ministrom. Šéf NaKA, ktorý je priamo podriadený Kaliňákovi, má vyšetrovať Kaliňáka. Neviem si predstaviť väčší konflikt záujmov. Takto by to nemalo byť. To môžeme požiadať Kaliňáka, aby sa vyšetril sám,“ vyhlásil Sulík.

Podľa lídra OĽANO-NOVA Igora Matoviča by sa bez toho, čo urobil asistent poslanca SaS, verejnosť nedozvedela o tom, čo sa deje. „Bez toho, aby niekto urobil vlastenecký čin a odkryl, že ministri brali peniaze z firmy daňového podvodníka, by sme sa o tom nedozvedeli,“ povedal Matovič.

Zároveň premiéra vyzval, aby do piatka Kaliňáka odvolal. V opačnom prípade na pondelok plánuje protest pred obytným domom Bonaparte, kde predseda vlády býva. Zopakoval aj výzvu, aby sa Fico z bytu „daňového podvodníka“ Bašternáka odsťahoval.

© Autorské práva vyhradené

228 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Robert Kaliňák #kauza Bašternák #SASKA