Pri Kláštore pod Znievom medveď pohrýzol poľovníka, žiadajú odstrel

Neďaleko Kláštora pod Znievom medveď pohrýzol poľovníka. Keďže sa útok stal blízko obce, samospráva už požiadala o odstrel. Skôr ako sa pristúpi k radikálnemu riešeniu, musia ochranári preveriť okolnosti, prečo bol medveď v blízkosti človeka a útočil.

13.06.2016 20:00
debata (133)
zväčšiť Poľovník Jozef Pyšný. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
polovnik Poľovník Jozef Pyšný.

Poľovník (41) je po útoku v nemocnici. Hovorí, že to bol okamih. V lese bol so psom, ktorý zrejme medveďa vyplašil a vyduril z kríkov. Muž sa pred šelmou snažil vyliezť na strom. „Hrýzol ma do nôh. Kričal som a kopal. Tak ako rýchlo prišiel, aj utiekol," spomína. Nevie, či to bol medveď, alebo medvedica. „Videl som len hlavu a zuby, keď ma hrýzol. Bol to väčší medveď, nad 100 kilogramov," hovorí Jozef Pyšný.

Hospitalizovaný je v Univerzitnej nemocnici v Martine. Je v stabilizovanom stave, má dohryzené stehná, lýtka a rameno. „Ide o hlboké rany, ktoré zasahujú do svalov. Nie sú tam ohrozené cievy ani nervy," hovorí Pavol Bobrovský, lekár úrazovej kliniky martinskej nemocnice.

Zviera napadlo muža v závere uplynulého týždňa, keď bol neďaleko strelnice a kalvárie, asi 500 metrov od obce. Starostka Kláštora pod Znievom už požiadala o okamžitý odstrel šelmy. „Nie je to prvý prípad, čo tam tohto medveďa videli, ale hovorí sa, že medveďov je tam viacej. Oficiálne by mali byť dva v našom revíri, ale je ich tam 27. Pokiaľ sú v horách a nikoho neohrozujú, je to v poriadku, ale nemôžeme dovoliť, aby boli ohrození ľudia," hovorí starostka Erika Cintulová. Bola by rada, keby sa celý proces povoľovania odstrelu urýchlil. „Kým ten medveď ešte naozaj je na tom mieste," dodala s tým, že ide o navštevovanú lokalitu.

Poľovník bol v lese po búrke a už za súmraku, keď sú medvede aktívnejšie. Pes bol pustený na voľno a medveďa zbytočne vyprovokoval. „Tam bola súhra faktorov taká, že to vyvrcholilo až do takéhoto incidentu. Podľa toho, čo vieme, tak je to zrejme mladý medveď do nejakých 100 kg, čiže zrejme ide o trojročného jedinca. Tie ešte nemajú vlastné teritórium," hovorí Mária Apfelová, zoologička Národného parku Veľká Fatra.

Keďže šelma je chránená, okolnosti prečo k útoku došlo, treba preveriť. Rovnako aj to, prečo sa zdržiava v lokalite, či ju tam nelákajú napríklad odpadky. „Rozostavíme fotopasce v celej oblasti, aby sme zistili, o akého jedinca ide, a v prípade, že to bude nevyhnutné a medveď sa tu stále bude zdržiavať, pristúpime k radikálnejším krokom," dodala zoologička.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #odstrel #Kláštor pod Znievom