Na poplatkoch sa koalícia nedohodla

O tom, či sa zvýšia koncesionárske poplatky a o koľko, v pondelok koaličná rada aj napriek očakávaniam nerozhodla. S návrhom ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer), že za Rozhlas a televíziu Slovenska sa má od budúceho roku platiť sedem eur mesačne, totiž nesúhlasí SNS.

14.06.2016 10:00
Mika, Chudík, Bugár Foto: ,
Šéf RTVS Václav Mika (v strede) vysvetľoval minulý týždeň parlamentnému výboru pre médiá, na čo by peniaze zo zvýšených koncesionárskych poplatkov použil. Na snímke s Petrom Chudíkom zo Smeru (vľavo) a s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom.
debata (48)

Nič konkrétne nechcel k poplatkom povedať ani predseda národniarov Andrej Danko a odkázal na tlačové oddelenie strany. To poslalo stručnú správu, že téma nie je ukončená, takže nateraz sa nevyjadrí. Podobne reagoval minister kultúry, ktorý sa v pondelok kvôli poplatkom na zasadnutí predstaviteľov vládnych strán zúčastnil. „Koaličná rada tému úhrad nevyriešila,“ reagoval jeho hovorca Jozef Bednár. Danko v nedeľu v televízii TA3 vyhlásil, že táto téma koalíciu neohrozí.

Kritizoval však vysoké náklady verejnoprávnej televízie na relácie, ktoré pre ňu pripravujú externé firmy. „Z RTVS sa pomaly stáva vysielacia organizácia, ktorá externe nakupuje takmer všetko, pričom robí len správy,“ vyhlásil šéf parlamentu s tým, že organizácia musí začať fungovať systémovo, nesmie byť dojnou kravou a inštitúciou, cez ktorú idú peniaze do súkromných firiem. Podľa Danka je žalostné pozerať sa na sumy, ktoré RTVS míňa. Tvrdí, že na externé služby za posledné tri roky vynaložila deväť miliónov eur.

SNS je ochotná návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska podporiť, musí však vedieť, ako manažment, ktorý príde, bude nakladať so zdrojmi. Súčasnému riaditeľovi Václavovi Mikovi sa končí funkčné obdobie v auguste budúceho roku.

Verejnoprávna televízia neodpovedala na otázky Pravdy, aké percento zo všetkých programov vyrábajú pre RTVS externé firmy, ani koľko za ne ročne platí. Prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček si myslí, že je potrebný rozumný audit o tom, aká je verejná objednávka a či je cena za výsledok primeraná. Podľa neho sú zmluvy s externými firmami, ktoré vyrábajú pre televíziu programy na kľúč, súčasťou problému. „Sú tam často aj skryté zmluvy, kde zhotoviteľ neznáša žiadne riziká, ale len inkasuje peniaze,“ upozorňuje Zmeček.

Rozhlas a televízia Slovenska len nedávno podpísal novú zmluvu na cyklus, ktorý mu na kľúč vyrába externá firma. Podľa zmluvy uverejnenej v Centrálnom registri zmlúv eseročka goodtv vyrobí pre RTVS 16 dielov zábavnej relácie Milujem Slovensko za sumu vyše 761-tisíc eur bez DPH. Jeden diel tak stojí viac ako 47-tisíc eur. V zmluve sa verejnoprávne médium zaviazalo, že zhotoviteľovi zabezpečí na vlastné náklady potrebné priestory štúdií RTVS, v ktorých bude program vyrábaný aj s potrebným funkčným vybavením, zariadením a osobami spôsobilými na údržbu a prevádzku týchto zariadení. Čo znamená, že RTVS poskytne štúdio s obsluhou, obrazovú i zvukovú réžiu, dramaturga, produkčný tím, zvukových majstrov, kameramana, deväť kamier, dvoch asistentov zvuku, kostymérku, dvoch rekvizitárov. Na vlastné náklady tiež zabezpečí požiarnu, zdravotnú i upratovaciu službu počas výroby. Takisto nákup licenčných práv, tričiek a šálov pre komparz a ich čistenie. Zmluva platí od 4.¤júna do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #koncesionárske poplatky #Koaličná rada