Sezóna kliešťov vrcholí, prenášajú aj novú boréliu

Sotva ich vidno, no môžu spôsobiť vážne ochorenia aj s trvalými následkami. Sezóna kliešťov je v tomto období na vrchole. Pri niektorých z nich sa dokonca objavil nový druh borélie. Odborník upozorňuje, že sa rozširuje aj územie výskytu kliešťov a objavujú sa skôr ako kedysi.

14.06.2016 13:00
kliešť, encefalitída, borélia, borelióza Foto:
Odborníci upozorňujú, že sa rozširuje územie výskytu kliešťov a objavujú sa skôr ako kedysi.
debata (1)

O premnožení v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa však podľa parazitológa Branislava Peťka hovoriť nedá. „Ale dostali sa už aj do horských oblastí. V polovici minulého storočia učebnice uvádzali, že kliešte sa nachádzajú do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov, zriedka vyššie. Teraz zisťujeme, že v horských oblastiach sú bežné až do výšky 1 000, ojedinele aj 1 400 metrov nad morom,“ vysvetlil Peťko.

Do vyšších polôh sa podľa neho posúvajú kvôli klimatickým zmenám. Z rovnakého dôvodu, najmä pre mierne zimy, sa začína aj ich skoršia aktivita. Niekedy kliešte vyliezali až v apríli, teraz sa vyskytujú už v marci, vo februári, vo výnimočných prípadoch dokonca v januári. Vyhovuje im teplota približne do 25 stupňov. Pri horúčavách sa schovávajú do trávy, do vlhkého prostredia a snažia sa prežiť. Najväčším nepriateľom týchto parazitov, ktoré sa živia krvou zvierat a ľudí, je totiž sucho.

„Najviac kliešťov je v dubovo-hrabových lesoch v pahorkatinách, teda na úpätí karpatských pohorí, ale aj vo veľkých dolinách, ako je Považie, Ponitrie či Pohronie, i v okolí riek východného Slovenska. Vegetácia okolo tokov je pre kliešte obľúbeným miestom,“ uviedol Peťko. Množstvo nakazených kliešťov sa mení v závislosti od času aj miesta. Štatistika ochorení prenášaných kliešťom prevažne kopíruje najrizikovejšie oblasti. Najčastejšie ich hlásia na strednom Považí od Žiliny po Trenčín a na hornom Ponitrí, nové ohnisko sa vytvorilo na juhu stredného Slovenska v strednom Pohroní.

Pri niektorých kliešťoch na Slovensku sa už objavila aj nová baktéria. „Po prvý raz sme v kliešťovi našli aj novú boréliu, neskôr nazvanú ako Borrelia spielmanii. Bolo to na juhu Česka, priamo na území Českých Budejovíc. Naši kolegovia z bratislavského Virologického ústavu SAV a Ústavu zoológie SAV ju už potvrdili aj na našom území. Ide o špecifickú boréliu, ktorú v prírode udržujú plchy. Je to skôr rarita, bola zistená však aj u človeka, ktorý mal boreliózu,“ konštatoval Peťko.

Veľké množstvo kliešťov podľa Peťka vydrží, pokiaľ bude chladno a vlhko. Len čo prestane pršať a prídu dlhšie horúčavy, ich počet sa výrazne zníži. Veľmi vysoké teploty im nevyhovujú, zalezú počas nich do zeme a čakajú, kým sa opäť trochu ochladí a zaprší. „Koncom júla evidujeme nižšie množstvo kliešťov, v auguste už máme niekedy aj problém ich nazbierať. Znovu sa objavia v septembri a vydržia až do novembra, do nočných mrazov. Potom pozaliezajú do zeme na zimný spánok,“ doplnil Peťko.

Lymská borelióza a kliešťová encefalitída

Najčastejšími ochoreniami prenášanými kliešťami sú lymská borelióza a kliešťová encefalitída. „Čo sa týka encefalitídy, nie u všetkých ľudí musí mať závažný priebeh. Môže sa prejavovať iba tak, akoby pacient mal chrípku, teda bolesťami hlavy, svalov a podobne. Závažné formy, pri ktorých sú postihnuté mozgové blany alebo mozog, nie sú také časté, ale vyskytujú sa a bývajú po nich aj vážne následky,“ uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Lymská borelióza má podľa epidemiologičky tri štádiá. Prvým sú červené škvrny, ktoré zmiznú a zase sa objavia. Skorá liečba, čím najskôr od objavenia fľakov, umožní vyliečenie človeka a to, že borelióza neprejde do ďalších štádií, ktoré sú ťažšie liečiteľné alebo nevyliečiteľné. Podľa Hudečkovej platí základná prevencia. To znamená – poriadne sa do prírody obliecť, teda dlhé nohavice a dlhé rukávy, a po návrate skontrolovať seba aj deti. Okrem toho sa vyplatí aj používanie repelentov a keďže tieto parazity sa nájdu aj v záhradách a parkoch, je potrebné ich pravidelne kosiť. Kliešť sa totiž drží najmä vo výške do 40 až 80 centimetrov nad zemou.

„Odporúčam aj očkovanie, najmä pre ľudí, ktorí sa pohybujú v endemických oblastiach a ktorí často cestujú do krajín s endemickým výskytom. Napríklad Rakúsko má veľmi dobré zmapované tieto územia tam, kde chodia aj naši turisti, napríklad na cyklotúry či do údolí riek,“ dodala Hudečková.

Ovčí syr ako pravdepodobný zdroj nákazy

Najviac ochorení podľa nej evidujú od mája do konca septembra a už aj teraz majú nejaké nahlásené. Niektoré ochorenia však prepuknú až neskôr a ľudia si ich ani nemusia dávať do súvislosti s kliešťom. V Košiciach koncom mája naplno prepukla lokálna epidémia kliešťovej meningoencefa­litídy. Pravdepodobným zdrojom nákazy bol ovčí syr, ktorý pacienti jedli. V nemocnici skončilo spolu 33 ľudí.

„Vážne komplikácie sa u pacientov neobjavili. Vírusové ochorenie malo ľahký priebeh s počiatočnými teplotami, bolesťami kĺbov, svalov a vracaním, nové prípady už nepribúdajú,“ spresnila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová.

Veterinári testovali mlieko a odobrali krv z približne 50 oviec z farmy, odkiaľ syr pochádzal, výsledky však boli negatívne a nepotvrdili zdroj encefalitídy. Na ďalšie výsledky ešte čakali. Kvôli epidémii však nariadili celoslovenskú kontrolu výrobcov ovčieho a kozieho syra. Okrem tejto udalosti však nemocnice v súčasnosti zvýšený výskyt ochorení spôsobených kliešťom nezaznamenávajú. „Evidujeme pacientov, ktorí sa obracajú na traumatologickú pohotovostnú ambulanciu s požiadavkou na vytiahnutie kliešťa,“ reagovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková.

Bratislavská nemocnica sa s podobnou požiadavkou často nestretáva. „Ľudia si kliešťa zrejme bez problémov vedia vytiahnuť doma,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Zuzana Eliášová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešťová encefalitída #lymská borelióza #borelióza