Behan utiekol pre zlyhanie dozorcov, prepustili ich

V leopoldovskej väznici padajú hlavy. Zatiaľ čo Ľubomíra Behana (24) naháňajú už takmer dva týždne policajti, pre jeho útek prišli o prácu traja dozorcovia. Vyšetrovaním sa zistilo, že porušili svoje povinnosti, za čo môžu skončiť pred súdom. Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej ide o zlyhanie ľudského faktora, ktorému sa nedá úplne zabrániť.

14.06.2016 12:28 , aktualizované: 20:00
žitňanská Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (na snímke s generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže Milanom Ivanom) prišla do väznice v Leopoldove v súvislosti s vyšetrovaním prípadu utečeného väzňa.
debata (36)

Ľubomír Behan si mal v Leopoldove odsedieť osem rokov a osem mesiacov za lúpež. Uniknúť sa mu podarilo 2. júna krátko pred ôsmou ráno, práve vtedy, keď sa dozorcovia nevenovali sledovaniu odsúdených počas prác na oprave strelnice pri leopoldovskej väznici. „Ak by boli tam, kde mali byť, tak by sa to nestalo," povedala Žitňanská počas návštevy väznice novinárom. Tí sa dostali len do administratívnej budovy ústavu, ďalej ich nepustili.

Podľa Žitňanskej nejde o systémové zlyhanie, ale o individuálne pochybenia. Na odvolanie riaditeľa väznice preto nie je žiadny dôvod. „Za systémovú chybu by som to považovala vtedy, keby boli dodržané všetky pravidlá a napriek tomu sa to stalo. Toto však nie je ten prípad," povedala ministerka s tým, že zlyhaniu ľudského faktora sa nikdy nedá zabrániť. Zdôraznila, že ide o výnimočnú udalosť, pretože v tomto zariadení je to len tretí útek od roku 1989.

Na šiestich odsúdených dozerali v čase úteku Behana traja príslušníci, vrátane psovoda. Tento počet je podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana nadpriemerný. Išlo o pracovníkov s dlhoročnou praxou. Dozorcovia, ktorí vykonávajú eskortu väzňov na strelnicu, boli podľa Ivana každý týždeň poučovaní o dozore.

Kde sa v čase úteku Behana nachádzali, nie je jasné. Ich výpovede sú trochu sporné. Jeden vraj vykonával servisnú činnosť, ďalší dvaja boli pred časťou, kde pracovali väzni. „Dozorová služba predpokladá sústavnú kontrolu pohybu a činnosti odsúdených na pracovisku,“ vysvetlil Ivan. Ak by šli napríklad na toaletu, musia to podľa neho riešiť vzájomným zastúpením.

Ďalšiu chybu dozorcovia urobili, keď zistili, že Behan chýba. Začali po ňom pátrať na vlastnú päsť namiesto toho, aby mimoriadnu udalosť okamžite nahlásili. Urobili tak o viac ako polhodinu neskôr. „Zbytočne sa tým stratil čas, ktorý je pri takejto udalosti nenahraditeľný,“ skonštatoval generálny riaditeľ. Prípad interne vyšetrovala špeciálna komisia, ktorá preverila zabezpečenie priestorov, vyhodnotila kamerové záznamy a vypočula svedkov.

Za hrubé porušenie služobnej povinnosti boli všetci traja dozorcovia k 10. júnu prepustení zo služobného pomeru. Pre podozrenie z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a porušovania povinností strážnej služby sa prípadom bude zaoberať aj polícia.

Ivan si nemyslí, že by sa dozorcovia podieľali na úteku väzňa, i keď pripustil, že sa to nedá vylúčiť. Ak by sa spolupráca s väzňom potvrdila, nemali by to jednoduché. V prípade uznania viny súdom sa do väzenia môžu vrátiť v pozícii odsúdených. Polícia bude zrejme preverovať aj to, či nemal Behan pomoc zvonku. Podľa medializovaných informácií mal uniknúť na motorke.

„Polícia naďalej pátra po odsúdenom väzňovi v rámci celého Slovenska. Pátranie je nateraz v rukách kriminalistov, ktorí preverujú všetky operatívne informácie aj informácie od občanov. Ide už o cielené pátranie na vytypovaných miestach,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Behana hľadajú aj policajti z 26 štátov schengenského priestoru.

Väzni majú povolenú korešpondenciu a spravidla päť telefónnych čísiel, ktoré nahlásia. Zvyčajne ide o príbuzných, na druhej strane však môže byť hocikto. Odsúdený má právo najmenej dvakrát do mesiaca na najmenej 20-minútový telefonát.

Nahliadnuť sa dá podľa generálneho riaditeľa do osobnej korešpondencie: „Odpočúvať telefonáty môžeme teraz iba podľa novely zákona v súvislosti s organizovaným zločinom a terorizmom, to sa zatiaľ neaplikuje.“ Podotkol, že v tomto prípade nejde o mimoriadne nebezpečného väzňa.

Zaradenie Behana na tento druh prác bolo podľa Ivana v súlade so všetkými predpismi. Väznica má okolo seba 2,5 kilometra hradieb a patrí jej aj priestor v rozsahu do 60 metrov od nich. „Treba tu udržiavať poriadok, kosiť či robiť nejaké opravy. Tieto práce by sme mohli objednávať za oveľa vyššiu cenu, ale my tu máme odsúdených, ktorí to môžu v súlade so zákonom robiť.“ Práca im má na druhej strane pomôcť zaradiť sa v budúcnosti do bežného života.

Behan sa za mreže dostal pre lúpež v Piešťanoch, kde pred viac ako dvoma rokmi fyzicky napadol vodiča a žiadal od neho peniaze. Vyhrážal sa mu s nožom v ruke. Vo väzení so stredným stupňom stráženia mal sedieť do roku 2023. O podmienečné prepustenie z výkonu trestu mohol požiadať v októbri 2020. Ak ho chytia, hrozí mu okrem pôvodného trestu aj ďalší, a to odňatie slobody od jedného do piatich rokov.

Pre len 24-ročného muža to však nie je prvý trest. Kriminálnu činnosť páchal už ako maloletý. Pred desiatimi rokmi spolu s o rok starším kamarátom vykradli rodinný dom v obci Ostrov, kde majitelia prišli o 70-tisíc slovenských korún. O mesiac už úradovali v Moravanoch nad Váhom, kde z domu ukradli stavebný materiál. Bývalý kickboxer takto v priebehu roka kradol až dvadsaťkrát. V roku 2008 ho súd poslal za mreže na deväť mesiacov do ústavu pre mladistvých. Do­teraz bol odsúdený už trikrát.

Väznica v Leopoldove

Ústav je profilovaný na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody pre odsúdených, ktorí sú zaradení v strednom a maximálnom stupni stráženia, vrátane odsúdených na doživotie. Svoj trest si tu odpykáva napríklad bývalý šéf podsvetia Mikuláš Černák, ktorého sem v apríli tohto roku premiestnili z ilavskej väznice.

Útek Ľubomíra Behana je v poradí tretím v rámci tohto zariadenia. Prvý útek z leopoldovskej väznice bol najkrvavejším v dejinách Slovenska. V roku 1991 sa podarilo utiecť siedmim väzňom, pričom zavraždili piatich dozorcov. Druhý útek sa odohral v roku 2010. Odsúdený bol zaradený na pracovisko s voľným pohybom mimo stráženej časti – v kuchyni pre príslušníkov, odkiaľ sa vzdialil a opustil priestory väznice. Ešte v ten istý deň ho zadržali v Brestovanoch.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Leopoldov #Ľubomír Behan