Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO

Slovensko bude súhlasiť s tým, aby sa Čierna Hora stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Návrh na uzavretie Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory odobril parlament, a ratifikovať ho musí ešte prezident.

14.06.2016 20:11
debata (70)

„Členstvo Čiernej Hory v NATO umožní integrovať sa do euroatlantického spoločenstva, čím sa významným spôsobom posilní bezpečnosť a rozšíri priestor stability a slobody na západnom Balkáne,“ uvádza ministerstvo zahraničných vecí. Prístupové rokovania s Čiernou Horou pokračujú podľa plánu. Súhlasiť so vstupom tejto balkánskej krajiny do NATO ako jej 29. člena musia parlamenty členských krajín.

Severoatlantická rada schválila text prístupového protokolu ako aj nasledujúcej korešpondencie medzi generálnym tajomníkom NATO a vládou Čiernej Hory. Krajina formálne potvrdila záväzky vyplývajúce zo všetkých aspektov členstva v NATO, čiže politický, vojenský, rozpočtový a legislatívny aspekt.

Ministri zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie pozvali na rokovaní v decembri 2015 Čiernu Horu do NATO. Súčasne potvrdili otvorenie prístupových rokovaní o členstve a pristúpení k Organizácii Severoatlantickej zmluvy.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Čierna Hora