Kaliňák bude o kauze hovoriť, až keď Matovič zverejní účtovníctvo

Minister vnútra Robert Kaliňák bude o kauze Bašternák hovoriť až vtedy, keď poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) zverejní svoje účtovníctvo a ukáže, akým spôsobom krátil dane.

15.06.2016 13:45
Robert Kaliňák, Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (168)

„Potom sa môžeme baviť ďalej, dovtedy to nemá relevanciu,“ vyhlásil dnes po zasadnutí vlády s tým, že na túto tému skončil. Všetky potrebné dokumenty, ktoré sa týkajú jeho účtov, ukázal, ako to požadovala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Nelegálne príjmy som jednoznačne vyvrátil a na ďalšie otázky budem odpovedať len tým, ktorým takéto odpovedia náležia,“ dodal.

Vo funkcii ministra vnútra Robert Kaliňák zostáva, zatiaľ vraj inú požiadavku nedostal a ani zo strany premiéra nepočul žiadnu kritiku. „Nikdy nie je nič príjemné, takýto tlak. No v konečnom dôsledku sme všetky podozrenia úplne jasne vyvrátili,“ povedal novinárom. Zo strany koaličných partnerov cíti podporu.

Podľa medializovaných informácií spravuje nehnuteľnosť, kde má Kaliňák byty aj podiel, firma, ktorej konateľom je brat Ladislava Bašternáka Peter. O ňom však Kaliňák nič nevie. "Žiadne podrobnosti o tom, ako im fungujú firmy jednak nemám, nezaujíma ma to, neriešim to. Neviem, kto spravuje nehnuteľnosť, neviem ani pravidlá Tatra banky, neviem, kto spravuje jej budovy, to nie je moja úloha ani moja starosť,“ povedal minister. Brata Ladislava Bašternáka takisto nepozná.

„Žiadna moja odpoveď vám nikdy nestačí. Začínali sme tým, či som nemal na svojom účte nelegálne príjmy, tie som nemal, čo som dokázal, a tým sa to pre mňa končí,“ povedal minister vnútra s tým, že keď Igor Matovič ukáže svoje účtovníctvo, bude sa na túto tému baviť ďalej. Zároveň povedal, že obchodné styky s Ladislavom Bašternákom nemá a ich vzťah sa končí kúpnopredajnou zmluvou. Zopakoval, že nie je účtovník a je presvedčený o tom, že všetky veci sú absolútne správne z právneho aj účtovného pohľadu.

Minister vnútra v pondelok 13. júna priznal, že v októbri 2013 kúpil 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde býva, a kúpou mohol získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Na kúpu podielu v B.A. Haus si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur, za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. „Žiadne podozrenia nie sú, peniaze od Bašternáka som nedostal, som akcionárom firmy a nie konateľom,“ povedal dnes po zasadnutí kabinetu. S Ladislavom Bašternákom však nie je v kontakte minimálne štyri roky, nestretli sa ani pri kúpe akcií v roku 2013. Kaliňák všetko riešil cez právnika Mareka Turčana. „Nikdy som nemal s Bašternákom spoločné cesty, len som ho poznal, no nepamätám si náš posledný kontakt či stretnutie,“ povedal na záver s tým, že takto by to uzavrel.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Igor Matovič #kauza Bašternák