Suchánek nevidí dôvod, aby sa vzdal poslaneckého mandátu

Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo ku kauze CT pokračoval v stredu v prerušenom rokovaní vystúpením poslanca za OĽaNO-NOVA Alana Suchánka.

15.06.2016 15:35
Alan Suchánek, Foto:
Poslanec za OĽaNO-NOVA Alan Suchánek.
debata (27)
Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo ku kauze CT pokračoval v stredu v prerušenom rokovaní vystúpením poslanca za OĽaNO-NOVA Alana Suchánka. Predseda výboru Štefan Zelník (SNS) prerušil koncom mája tohto roka zasadnutie výboru pre rokovanie parlamentu. Suchánek vtedy namietal, že nedostal dostatočný priestor, aby komentoval okolnosti verejného obstarávania CT-prístroja pre piešťanskú nemocnicu v roku 2012.

Premiér Robert Fico v polovici mája na svojom blogu uviedol, že poslanec Suchánek presadzoval v pôvodnej súťaži na kúpu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2012 najdrahšiu ponuku, a to CT prístroj od spoločnosti Siemens, o viac ako 250 tis. eur drahší oproti uchádzačovi, ktorý skončil na druhom mieste. „Ja som to nikdy nepopieral, bol drahší od druhého. A ja som nepresadzoval najdrahší prístroj, ja som len tvrdil, že verejné obstarávanie prebehlo, bolo potvrdené aj vo vestníku, bolo potvrdené aj ministerstvom zdravotníctva a tých 250 tisíc eur, v okamihu ako sa rozhodlo, že sa bude opravovať starý CT prístroj, v tom momente 250 tisíc eur bolo vynulovaných,“ vysvetlil Suchánek na výbore.

Poslanec v stredu, ako už viackrát, upozornil, že bol jedným z piatich členov správnej rady a jedným zo štyroch členov výberovej komisie. „Po e-aukcii bolo skonštatované, ako dopadla, kto skončil prvý, druhý, tretí a nebola vznesená žiadna námietka,“ povedal členom výboru. Dodal, že komisia po e-aukcii svoju činnosť ukončila. Až zhruba po mesiaci sa Suchánek podľa jeho slov dozvedel, že boli podané nejaké námietky. „Vtedy som až pochopil, že sa stala chyba a vtedy som aj pochopil, kto tú chybu spravil. Priznávam, bol som členom komisie, mohol som to vedieť skôr,“ poznamenal poslanec. Suchánek upozornil, že v tom čase už zasiahnuť nemohol, pretože, komisia bola zrušená a on nebol štatutár.

Člen výboru Juraj Blanár (Smer) navrhne ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi, aby Suchánek v budúcnosti nebol v žiadnej výberovej komisii. Podľa člena zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho (Smer) poslanec Suchánek osobne zlyhal. Najprv chcel podľa neho presadiť najdrahšiu ponuku, a potom na tom, že na najdrahšiu ponuku poukázal, získal Bielu vranu. Časť členov výboru vyzvala Suchánka na vzdanie sa poslaneckého mandátu. Ten však nevidí dôvod na tento krok. Ako vyhlásil, neurobil nič zlé a nečestné, svedomie má čisté.

Začiatkom tohto týždňa sa členovia Rady Bielej vrany rozhodli pre prípad Alana Suchánka odstúpiť zo svojich pozícií. Povedala to v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave výkonná riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Ako rada zistila, výberová komisia v nemocnici, ktorej členom bol aj Suchánek, nezabezpečila, aby súťaž na CT prístroj vyhrala tá najlepšia ponuka. Preto zvažovali, že mu ocenenie odoberú. Následne na to, sa Suchánek vzdal spomínaného ocenenia.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Alan Suchánek