Opozícia: Kaliňák by mal vysvetliť radikálny nárast príjmov

Minister vnútra Robert Kaliňák by mal vysvetliť radikálny nárast svojich príjmov od obdobia, keď sa prvýkrát stal ministrom vnútra.

15.06.2016 16:10
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (64)

Ako na brífingu vyhlásil poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), podľa zverejnených daňových priznaní v období rokov 2004 a 2005 predstavoval priemerný ročný príjem Kaliňáka 650-tisíc eur. Od roku 2006 do roku 2014 však jeho priemerný ročný príjem predstavoval 10,5 milióna eur.

„Na celom svete, ak by toto niekto zverejnil o ministrovi vnútra, tak by musel vysvetľovať,“ povedal Matovič. Zároveň Kaliňáka vyzval, aby zverejnil príjmy 10 firiem, v ktorých má väčšinový podiel a tiež ďalších 30, kde má podiel menšinový. „Moje účtovníctvo má Kaliňák celé k dispozícii, už tri mesiace sa v ňom hrabe 10 vyšetrovateľov,“ reagoval zároveň Matovič na výzvu Kaliňáka, aby aj on zverejnil svoje účtovníctvo. Opätovne tiež Matovič vyzval predsedu vlády Roberta Fica, aby sa vysťahoval z komplexu Bonaparte.

Poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS) zároveň poukázal na neštandardnosť vyšetrovania, ktoré sa vedie voči jeho asistentovi Filipovi Rybaničovi. Ten je obvinený z porušenia bankového tajomstva po tom, čo skúmal prevody na účtoch Kaliňáka a bývalého ministra Jána Počiatka. Podľa Rajtára prípad nespadá pod kompetenciu Národnej kriminálnej agentúry a tá ho vyšetruje len preto, že na ňu má minister vnútra vplyv.

Vyšetrovateľ sa podľa neho tiež počas piatkového výsluchu Rybaničovi vyhrážal, že keď neprezradí, komu poskytol získané informácie, bude vzatý do väzby. Rovnako väzbou mu podľa Rajtára hrozil vyšetrovateľ v prípade, že bude trvať na prítomnosti právnika, keďže v takom prípade ho vypočujú až po víkende. Tiež mu podľa neho povedal, že na celu môže dostať „feťáka alebo opilca“. Rajtár zároveň pripomenul, že v prípade Roberta Fica, ktorý sa dostal k účtovníctvu Igora Matoviča a zverejnil ho, polícia dodnes nepodnikla žiadne kroky, zatiaľ čo v prípade jeho asistenta konala okamžite. Rybanič podľa Rajtára v utorok plánoval nahlásiť podozrivé prevody na účtoch banke, v ktorej pracuje, jeho podnet však odmietli.

Sulík požiadal prezidenta o stretnutie pre kauzu Bašternák

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík požiadal listom prezidenta Slovenska Andreja Kisku o stretnutie pre kauzu Bašternák. Za dôležité to považuje aj pre blížiace sa predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade EÚ. Informovala o tom Marie Stracenská z komunikačného oddelenia SaS. Vládna koalícia vyslovením podpory ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi vyslovila podľa Sulíka dôveru človeku, ktorý klame, obchádza a porušuje zákony, má obchodné styky s podvodníkmi, je dôvodne podozrivý z nezákonného ovplyvňovania policajných orgánov. „Toto všetko upevňuje dojem u zahraničných partnerov, že Slovensko je od najvyšších miest skorumpovaná krajina,“ tvrdí Sulík.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Bašternák