Fico: Spolupráca EÚ a Ruska je nevyhnutná

Premiér Robert Fico v utorok telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Témou bolo slovenské predsedníctvo v EÚ a vzťahy Slovenska a Ruska.

16.06.2016 09:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (33)
Ako môže Slovensko ako predsedajúca krajina EÚ vplývať na charakter vzťahov únie s Ruskom? Vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú dôležitou súčasťou agendy únie. Preto ak budeme môcť vplývať, chceme, aby tieto vzťahy boli maximálne vyvážené, pretože spolupráca medzi EÚ a Ruskom je nevyhnutná. Pokiaľ ide o dvojstrannú spoluprácu, veľakrát som povedal, že Rusko je vzhľadom na dodávky energií pre Slovensko strategický partner a mimoriadne nám záleží na korektných a vzájomne výhodných vzťahoch.

Na aké témy sa prioritne pýtal prezident Putin?
Hovorili sme predovšetkým o bilaterálnej ekonomickej spolupráci. Pán prezident Putin nám chcel predovšetkým zablahoželať k predsedníctvu v EÚ, pretože rovnako ako ja považuje bilaterálne vzťahy medzi úniou a Ruskou federáciou za mimoriadne dôležité. Čiže dve témy dominovali nášmu rozhovoru, a to téma vzťahy EÚ a Rusko a druhá téma vzťahy medzi Slovenskom a Ruskou federáciou.

Ako Rusko vníma slovenský postoj k plynovodu Nord Stream II?
Ruská strana rozumie našim výhradám, ktoré spočívajú v tom, že by sme prišli v prípade obídenia Slovenska ako tranzitnej krajiny o obrovské príjmy do štátneho rozpočtu z tranzitu plynu z Ruskej federácie smerom do západnej Európy. Predpokladám, že tieto obavy bude tak ruská, ako aj nemecká strana brať absolútne na zreteľ, keď sa bude rozhodovať o tomto projekte.

Bude sa platnosť ruských sankcií na dovoz potravín z EÚ predlžovať? Mohli by sa zrušiť napríklad sankcie na mlieko?
Táto téma nebola predmetom nášho rozhovoru. Môj osobný postoj k sankciám je všeobecne známy. Sankcie v medzinárodnej politike, a teraz nehovorím len o konkrétnych sankciách voči Rusku, ale vo všeobecnosti, nikdy nesplnili svoj účinok. Poškodzovali obidve strany, ktoré si navzájom sankcie ukladali.

Hovorili ste aj o podpore kandidatúry ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN?
Zatiaľ sme o tejto téme nehovorili. Chystám sa vo vhodnej dobe osloviť všetkých rozhodujúcich partnerov v Bezpečnostnej rade OSN a predstaviť kandidatúru Miroslava Lajčáka ako veľmi dobrú za tento región. Myslím si, že Miroslav Lajčák ako kandidát SR na post generálneho tajomníka OSN robí Slovensku neuveriteľnú pozitívnu reklamu. Mrzí ma, čo robia niektoré médiá. Namiesto toho, aby sme pracovali na pozitívnom imidži Slovenska a na predstavení tohto kandidáta, tak mu robia zle.

Ako dlho trval rozhovor s prezidentom Putinom?
Nie som typ politika, ktorý bude hovoriť, že rozhovor trval 34 minút. Bol to vážny dlhý rozhovor, ale našli sme si priestor na odľahčenie. Pán prezident chvíľku hovoril aj o futbale. Ale ako naň pozerám, som určite spokojnejší ako on.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Vladimir Putin