Nova hovorí o odchode zo Slovenska

Televízia Nova by mala na slovenských obrazovkách skončiť. Rozhodla sa tak preto, že jej päť staníc sa u nás vysiela bez súhlasu. Nejde pritom o prvý pokus vyriešiť šírenie programu bez povolenia. Na ukončení vysielania sa však musí dohodnúť so všetkými operátormi.

16.06.2016 12:00
debata (45)

Už roky sú české stanice a ich sprostredkovanie na Slovensku akýmsi sivým miestom. Žiaden z operátorov sa ich nechce vzdať, pretože sú medzi divákmi obľúbené a bez nich by ho konkurencia prevalcovala. Tým, že nemajú povolenia, využívajú rôzne postupy, aby české stanice mohli ponúkať. Napríklad ich zabezpečujú cez tretie spoločnosti.

„Voľne šírené české stanice skupiny Nova sú na území Slovenska vysielané bez nášho súhlasu. Oslovili sme preto už všetkých distribútorov, ktorí naše kanály ponúkajú, aby ich vysielanie zastavili,“ konštatovala hovorkyňa Novy Anna Suchá.

Zatiaľ sa televízia dohodla len so Slovenskou asociáciou pre káblové telekomunikácie. „Prvým predpokladom je, aby sa dohodla so všetkými operátormi, respektíve so všetkými relevantnými operátormi na Slovensku. Teraz urobila prvý krok a dohodla sa s našou asociáciou, ale to nie je celý trh slovenských vysielateľov,“ vysvetlil člen predstavenstva Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT) Vlastimil Lakatoš.

Ako ďalej uviedol, podmienkou rámcovej zmluvy je, že ak budú ostatní operátori s návrhom Novy súhlasiť, tí, ktorých združuje SAKT, sa prispôsobia. Dohoda sa týka všetkých spôsobov prenosu. Podľa Suchej stanovuje aj prechodné obdobie, ktoré má smerovať k stiahnutiu nepovolených kanálov skupiny Nova. Presný dátum nechcela konkretizovať, uviedla však, že to bude v dohľadnom čase.

Stopnúť by sa popri základnom kanáli TV Nova mali aj Nova Cinema, ktorá sa zameriava predovšetkým na filmy v širokom žánrovom rozsahu. Okrem toho tiež Smíchov, ktorý divákom ponúka komédie, sitcomy, zábavné programy a seriály, Fanda kanál, určený skôr pre mužov, vysielajúci najmä šport a zábavné programy, a Telka s legendárnymi programami. Namiesto zrušených kanálov Nova slovenským divákom ponúka medzinárodnú verziu kanálu s názvom Nova International, ktorý vysiela iba programy z vlastnej produkcie.

To, že operátori šíria program tejto českej televízie neoprávnene, si uvedomuje aj ďalšie profesijné združenie. „Výnimkou môže byť len terestriálny presah silných vysielačov v prihraničných oblastiach,“ povedal prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Robert Ťavoda. Termín vypnutia podľa neho závisí od vysielateľa. Trvá však na tom, aby platil pre všetkých operátorov a všetky druhy technológie.

Lakatoš pripomína, že podobných pokusov zabrániť nepovolenému šíreniu jej programov mala Nova už niekoľko, no doteraz žiaden nedopadol úspešne. V minulosti ohlasovala koniec u nás už aj česká televízia Prima, doteraz však vysiela. „Predchádzajúce pokusy stroskotali práve na podmienke, že sa to má týkať všetkých operátorov a všetkých distribučných technológií a môže to na tom padnúť aj teraz,“ zhodnotil Lakatoš.

Mediálny analytik Radoslav Kutaš tvrdí, že nie úplne všetci operátori u nás musia ponúkať kanály Novy bez súhlasu. Získať ho podľa neho môžu práve tí z oblastí takzvaného terestriálneho presahu. „Problémy získať súhlas od českého vysielateľa sú často spôsobené najmä tým, že majú nakúpené práva na audiovizuálne diela len na územie Česka, takže sú limitovaní v udelení súhlasu, ale neznamená to, že neexistujú české televízie, ktoré udelili súhlas,“ spresnil Kutaš.

Konkrétni operátori o rokovaniach ani o tom, či majú súhlas, hovoriť nechceli. „Vyjadrovať sa k téme by bolo predčasné, keďže rokovania stále prebiehajú,“ odpovedal hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. Ďalší oslovení operátori nás odkázali na stanoviská svojich asociácií.

Pre mnohých slovenských divákov zrušenie vysielania Novy na Slovensku rozhodne nie je dobrá správa. Na programy našich západných susedov sme si totiž už zvykli. Samotné televízie hovoria, že sledovanosť všetkých českých programov na Slovensku sa pohybuje dlhodobo okolo desať percent.

Potvrdzujú to aj diváci. Petrovi z Bratislavy by Nova veľmi chýbala. „Sledujem ju pomerne často, hlavne filmy, na ktoré sa špecializuje Nova Cinema. Na české programy som si už zvykol,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #operátori #televízny program #TV Nova #káblová televízia