Smer stojí za Kaliňákom, Fico ho neodvolá

Minister vnútra Robert Kaliňák neodstúpi z funkcie a predseda vlády Robert Fico ho neodvolá. Takýto verdikt si vo štvrtok na rokovaní poslaneckého klubu vypočuli poslanci najsilnejšej vládnej strany na rokovaní poslaneckého klubu.

16.06.2016 13:46 , aktualizované: 21:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (341)

Poslanci sa dozvedeli, že Kaliňák a Fico sú ochotní prečkať aj vyslovovanie nedôvery ministrovi i premiérovi v parlamente, ale tiež aj protesty pred bytom premiéra, ktoré chystá opozícia na pondelok.

Na poslanecký klub prišiel aj šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa viacerých poslancov je to prvýkrát, čo Lajčák prišiel na rokovanie klubu. Vnímajú to ako vyjadrenie podpory Kaliňákovi. Lajčák nie je členom strany.

Podľa Glváča je kauza Bašternák spolitizovaná

Všetkých 49 poslancov z klubu Smer stojí za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Ako vo štvrtok po zasadnutí klubu vyhlásil podpredseda parlamentu a predseda klubu Martin Glváč, dôkazy, ktoré minister poslancom na zasadnutí predložil, napríklad výpisy z účtov, ich presvedčili.

Podľa Glváča je celá kauza Bašternák značne spolitizovaná a priživujú ju médiá. „Keby sme vedeli presne, ako to bolo pri kauze CT, nikdy by sme nekonali tak, ako v minulosti,“ povedal Glváč na otázku novinárov, prečo strana v súčasnosti postupuje inak ako v prípade kauzy spájanej s bývalým predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

„Bolo to osobné rozhodnutie Pavla Pašku a bol by som prvý, kto by mu to vyhováral, keby som vedel tie skutočnosti, ktoré vyplávali na povrch,“ uviedol. Podľa Glváča stále platí prezumpcia neviny a minister vnútra nikdy nezasahoval do žiadneho vyšetrovania.

„Toho pána nevidel možno štyri roky,“ povedal na adresu Bašternáka. Ako Glváč dodal, spolu s koaličnými partnermi pripravujú súbor opatrení, ktoré majú zabezpečiť, aby sa podobné kauzy neopakovali.

Kaliňák obhajoval pred poslancami sám seba

Minister vnútra Robert Kaliňák vo štvrtok v parlamente počas Hodiny otázok obhajoval sám seba, keď odpovedal na otázku položenú premiérovi Robertovi Ficovi. Fico bol na pracovnej ceste v Nemecku a Kaliňák ho v parlamente zastupoval.

Poslanec Peter Štarchoň (Sme rodina) sa Fica pýtal, kedy odvolá ministra vnútra z funkcie a kedy sa odsťahuje z bytu v komplexe Bonaparte, pri ktorom je vážne podozrenie, že bol financovaný z daňových podvodov. Identickú otázku položilo premiérovi viac ako 30 opozičných poslancov.

Kaliňák prečítal Ficovu odpoveď, ktorý sa odvolával na stanovisko vlády pred ministrovým odvolávaním v parlamente. „Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi vláda SR vníma ako neopodstatnený a zúfalý krok opozičných poslancov sebaprezentácie v médiách.

Je vyústením ich frustrácie z toho, že nie sú súčasťou novej stabilnej vlády, ktorá po demokratických voľbách vznikla na Slovensku. Obvinenia uvedené v návrhu poslancov o tom, že minister vnútra zasahuje do prebiehajúceho vyšetrovania uvedenej kauzy, sú vykonštruované a nepravdivé,“ uviedol Kaliňák v mene premiéra.

Minister vnútra SR podľa kabinetu nie je orgán činný v trestnom konaní, čiže nemá žiadne právomoci ani vplyv na priebeh akéhokoľvek vyšetrovania.

Flašíková Beňová: Signál Smeru bude dôležitý aj pre spoločnosť

Signál, ktorý vyšle parlamentný poslanecký klub strany Smer po dnešnom zasadnutí, bude veľmi dôležitý nielen pre samotnú stranu, jej nižšie štruktúry a radových členov, sympatizantov či voličov, ale pre celú spoločnosť. Uviedla to europoslankyňa a členka strany Smer Monika Flašíková Beňová na sociálnej sieti.

Situácia na Slovensku je podľa jej slov veľmi vyhrotená a Smer ako najsilnejšia strana by mala konečne urobiť rozhodnutie, ktoré situáciu upokojí. „Inak riskujeme naozaj veľa. Nie individuálne, lebo nahraditeľný je každý človek, ale pre celú krajinu. Niektoré rozhodnutia sa robia ťažko, je to tak, ale raz sa urobiť musia. A vyzerá to tak, že to naše už dlhší odklad nevydrží,“ napísala.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konania voči Kaliňakovi

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcii začal vo štvrtok tri konania na ochranu verejného záujmu voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Podnety sa týkajú nepriznania pôžičiek a nákupov podielov s pohľadávkami vo firmách spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom v rokoch 2013, 2014 a 2015. Pre chýbajúce údaje v oznámení o majetkových pomeroch verejných funkcionárov podnet na výbor podali poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA). Podľa uznesenia výbor ministrovi umožní, aby sa k podnetom vyjadril.

341 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Robert Kaliňák #Martin Glváč #kauza Bašternák