Štyroch mužov z Poľska polícia obvinila z falšovania peňazí

Obvineniu z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí čelia štyria muži z Nového Targu, dvaja 32-roční, jeden vo veku 29 rokov a 39-ročný muž z Krakova.

16.06.2016 18:05
falošné bankovky, falšovanie peňazí, Foto:
Národná banka Slovenska ohodnotila falošné peniaze stupňom kvality 3, čize ide o podarené falzifikáty.
debata

Polícia ich zadržala minulý piatok, keď zastavila ich auto v Pohorelskej Maši. „Vozidlo išlo veľkou rýchlosťou, preto ho policajti začali prenasledovať. Približne po sto metroch zo strany spolujazdca vyhodili biely balíček. Mužov vo vozidle vyzvali, aby im predložili doklady. Po zaistení osôb sa policajti vrátili na miesto, kde vyhodili z auta podozrivý balíček. Asi päť metrov od cesty našli v tráve papierovú obálku s bankovkami,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Obálku vyhodili päť minút pred dvanástou hodinou napoludnie medzi obcami Vaľkovňa a Pohorelá, časť Nová Maša. Bolo v nej 139 päťdesiate­urových bankoviek, v celkovej sume 6 950 eur. Podľa predbežného posúdenia Národnej banky Slovenska sú to falzifikáty stupňa kvality 3, ide o podarený falzifikát.

Obvinení muži sa s falošnými peniazmi pokúšali platiť v dvoch obciach. O pol dvanástej minulý piatok vošiel do predajne potravín v Telgárte muž, ktorého si predavačka pamätala. Už pred dvoma týždňami tu totiž platil 50-eurovkou. Keď išla na poštu odovzdať tržbu, zistili medzi peniazmi falošnú bankovku v hodnote 50 eur.

Spomenula si, že muž hovoril po poľsky. Vtedy si pýtal vodku a čispy, za ktoré platil 50-eurovkou. Teraz chcel pivo, cigarety a prášok na pranie. Ako mu dala tovar, muž znova vytiahol 50-eurovku. Predavačka ju skontrolovala a zistila, že je falošná. Muž si vzal bankovku a odišiel. Následne to nahlásila na polícii.

O podobnú akciu sa pokúsili o dvadsať minút neskôr v predajni potravín v obci Vaľkovňa. Muž si vypýtal cigarety a chcel platiť 50-eurovou bankovkou, pričom pri kontrole predavačkou nevykazovala znaky pravosti.

Výdavok položila na pult a bankovku išla znova skontrolovať. Keď to muž zbadal, vzal výdavok a ušiel z predajne. Predavačka vybehla za ním, vzápätí videla policajné auto, ako sa otáča a následne do predajne prišiel policajt, ktorý sa pýtal, či muž platil 50-eurovou bankovkou.

„Sudca okresného súdu vzal všetkých štyroch mužov do väzby. Za tento zločin im hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov,“ dodala Faltániová.

Za prvých päť mesiacov tohto roku polícia v Banskobystrickom kraji zaevidovala 36 prípadov použitia falošných bankoviek alebo mincí. Zaistila 74 bankoviek, z nich najviac 50-eurových a 124 mincí, najviac bolo dvojeuroviek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poliaci #falšovanie peňazí