Európski socialisti odsúdili vyjadrenia premiéra Fica k islamu

Vedenie Strany európskych socialistov (PES) dva týždne pred začiatkom slovenského predsedníctva v Európskej únii kritizovalo premiéra Roberta Fica za jeho výroky o islame a utečencoch.Strane Smer tiež pohrozili zastavením jej členstva v tomto zoskupení európskych socialistických strán. Informovala o tom v piatok agentúra APA.

17.06.2016 08:57 , aktualizované: 09:19
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (126)

„Dôrazne odsudzujeme výroky Roberta Fica k úlohe islamu na Slovensku. Sme tiež vážne znepokojení jeho politikou, čo sa týka utečencov a menšín, obzvlášť homosexuálov,“ uvádza sa vo vyhlásení PES.

Predsedníctvo socialistov tiež oznámilo, že začne proces hodnotenia a kým neuvidí žiadny pokrok, navrhne sankcie, či pozastavenie členstva Ficovej strany v PES.

Premiér dlhodobo odmieta aj kvóty na prerozdelenie migrantov v Európskej únii, kvôli ktorým vlani podalo Slovensko žalobu na európskom súde. Tento rok v januári Fico napríklad vyhlásil, že Slovensko nebude poskytovať finančnú pomoc na riešenie migračnej krízy do žiadnych fondov, napríklad potravinových, ale len na ochranu schengenských hraníc.

Smer je členom Európskej strany socialistov (PES) a v minulosti mal už problémy kvôli spolupráci s pravicovou Slovenskou národnou stranou (SNS). V roku 2006 mala strana pozastavené členstvo v PES kvôli vytvoreniu vládnej koalície so SNS.

Strana euroských socialistov združuje tridsiatku socialistických a sociálnodemokra­tických strán z 28 členských krajín EÚ a Nórska.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #islam #európski socialisti