V slovenských väzniciach chýba viac ako 1 600 odsúdených

Okrem väzňa na úteku Ľubomíra Behana chýba v slovenských väzniciach ešte ďalších 1 616 právoplatne odsúdených. Tí do ústavov na výkon trestu odňatia slobody vôbec nenastúpili a trestu sa vyhýbajú.

17.06.2016 14:42
debata (3)

V súvislosti s útekom Behana na to upozornil generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. "Tí odsúdení sú vonku, či tu, alebo v zahraničí, to nevieme,“ skonštatoval Ivan.

Odsúdený Ľubomír Behan utiekol začiatkom júna počas prác na oprave strelnice v tesnom susedstve väznice v Leopoldove. Odvtedy po ňom pátra polícia v celom schengenskom priestore. Trojica väzenských dozorcov bola za jeho útek potrestaná prepustením zo Zboru väzenskej a justičnej stráže, okrem toho im hrozí obvinenie z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom.

Odsúdení v Leopoldove musia vykonávať niektoré práce aj mimo prísne stráženého areálu väznice, ktorá bola pôvodne protitureckou pevnosťou. Ivan to vysvetľuje tým, že väzenie má 2,5 kilometra hradieb, ku ktorým patrí pásmo široké 60 metrov. O toto územie sa väznica musí starať. Ak by uprednostnila dodávateľský spôsob, vyšlo by to výrazne drahšie.

Podľa štatistík Zboru väzenskej a justičnej stráže bolo v apríli tohto roku v slovenských väzniciach 10 245 osôb. Z nich bolo 1 522 obvinených a 8 723 právoplatne odsúdených. Väčšina odsúdených je za mrežami opakovane.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #trest #väzeň #odsúdení