Slovensko chce uzavrieť skládku, pre ktorú mu hrozí pokuta

Slovensko chce do dvoch mesiacov uzavrieť skládku odpadu pri Žiline, kvôli ktorej mu hrozí pokuta a denné penále za nesplnenie skoršieho rozhodnutia súdu Európskej únie. Novinárom to povedal minister životného prostredia László Sólymos.

17.06.2016 15:34
debata

Súdny dvor EÚ už pred troma rokmi rozhodol, že Slovensko porušilo európske právo, keď schválilo prevádzku skládky pri Žiline, bez toho, aby prijalo plán jej úpravy na ochranu životného prostredia v súlade s príslušnou unijnou smernicou. Prevádzku skládky kritizovali občianski aktivisti.

Európska komisia vo štvrtok informovala, že na Slovensko podala novú žalobu za to, že Bratislava skorší verdikt neuposlúchla. Komisia navrhla udeliť Slovensku pokutu v minimálnej výške 939 000 eur a penále 6 793,80 eura denne až do zaistenia nápravy.

„Urobíme všetko pre to, aby skládka bola definitívne uzavretá,“ povedal Sólymos, podľa ktorého chce Bratislava všetky záväzky splniť ešte do rokovania o pokute na únijnom súde a vyhnút sa tak sankciám.

Sólymos uviedol, že najnovší postup Európskej komisie ho prekvapil. Povedal, že odpad na zmienenú skládku nie je možné na základe predbežného opatrenia voziť už od roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #skládka #Súdny dvor EÚ