Rozkol v Sieti, Procházka odvolal Hrnčiara

Predseda Siete Radoslav Procházka odvolal z funkcie prvého podpredsedu strany Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora.

17.06.2016 18:40 , aktualizované: 21:00
debata (67)

Ako dôvod uviedol, že Hrnčiar má s predsedom strany Smer dohodnuté rokovanie o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer a Most-Híd na strane druhej. Hrnčiar má ale iné vysvetlenie tejto situácie. Naznačil, že Procházka klame, podľa neho poslanecký klub predsedovi Siete vyslovil nedôveru.

Procházka tvrdí, že Hrnčiar mal rokovať s koaličnými partnermi mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Fedor bol spoluorganizátorom tohto postupu. „Je to prejavom hlbokej neúcty k stanovám Siete, jej snemu a predsedníctvu a rovnako tak aj k jej členskej základni. Keďže takýto postup vážne a priamo ohrozuje fungovanie Siete," vysvetlil Procházka s tým, že takto postupoval na základe svojej kompetencie podľa stanov strany.

„Žiadne ďalšie sankcie voči obom poslancom ani voči nikomu inému navrhovať nebudem, pretože stojím o férovú a otvorenú súťaž na pôde, na ktorú takáto súťaž patrí. Záleží mi na tom, aby sa v tejto súťaži mohol o funkciu uchádzať každý člen Siete. Tou pôdou nemôžu byť zákulisné rokovania bez mandátu od orgánov Siete, ale práve a len jej snem. Môj mandát ako predsedu sa k 1. septembru 2016 končí a to, či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je v tejto chvíli otvorená otázka. Privítam záujem akéhokoľvek iného kandidáta a postup v súlade so Stanovami," tvrdí šéf Siete.

Andrej Hrnčiar však dianie v Sieti vysvetlil inak ako Procházka. Povedal, že minulý týždeň mu Procházka na rokovaní predsedníctva strany verejne ponúkol, aby sa v jeho prospech vzdal postu podpredsedu Národnej rady výmenou za tom že si môže obsadiť nejaké lukratívne pozície na ministerstve dopravy. Tento rezort totiž vedie nominant Siete Roman Brecely. „Ja som tento postup verejne odmietol s odôvodnením, že nie som obchodník,“ povedal Hrnčiar pre televíziu TA3.

Odmietol, že by chcel rokovať so Smerom poza chrbát Procházku. „Ja som mu verejne povedal, že budem musieť informovať koaličných partnerov o tom, čo sa u nás udialo,“ poznamenal s tým, že tak aj urobil. „On zvykne dosť často klamať, tak sme sa báli, aby to neinterpretoval inakšie, tak sme sa všetci stretli a informovali sme koaličných partnerov,“ dodal Hrnčiar.

Päť poslancov nedôveruje schopnostiam Procházku viesť stranu

Podľa Hrnčiara sa vo štvrtok stretli poslanci Siete a Procházkovi oznámili, že odmietajú takéto praktiky. „Vyslovili sme mu nedôveru s tým, že nevidíme perspektívu politickej strany Sieť pod jeho vedením. Oznámili sme mu, že budeme o tejto situácii informovať predsedu vlády,“ povedal Hrnčiar.

V parlamente má Sieť sedem poslancov, z toho päť vyslovilo nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Procházku viesť stranu. Situáciu chceli riešiť vnútri strany a na sneme a zároveň odmietli akékoľvek vnútrostranícke intrigy.

„Svojská odpoveď pána predsedu nenechala na seba dlho čakať a len potvrdzuje, že pochybnosti, ktoré máme, sú viac ako oprávnené,“ píše sa ďalej vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísali poslanci Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík.

Podľa poslancov nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré mu vnútri strany vyčítali a po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Martin Fedor #Andrej Hrnčiar #Sieť