Matovič hovorí o úplatkoch, Fico o nepríčetnosti

O odvolanie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra pre kauzu Bašternák sa opozícia pokúsi na budúci týždeň už druhý raz. Len pred 11 dňami sa jej to nepodarilo. V prípade, že zostane členom vlády, opozičné strany avizovali, že rad príde na premiéra Roberta Fica 1. júla, keď Slovensko začne predsedať EÚ.

17.06.2016 20:00
b.a.haus Foto: ,
Dom na Ľubinskej ulici v bratislavskom Starom Meste patrí firme B. A. Haus.
debata (253)

Líder OĽaNO Igor Matovič obvinil premiéra aj šéfa rezortu vnútra, že zobrali úplatok od podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. V prípade Kaliňáka malo ísť o úplatok 610-tisíc eur a v prípade Fica takmer o 200-tisíc eur. Premiér Fico označil Matoviča za „nepríčetného“ a podľa Kaliňáka si opozícia vymýšľa stále „nové fantastické príbehy“.

Minister vnútra v pondelok priznal, že v roku 2013 kúpil 16-percentný podiel od Bašternáka vo firme B. A. Haus. Matovič uviedol, že nehnuteľnosti, ktoré vlastní táto firma, majú dohromady hodnotu 6,5 milióna eur a 16-percentný podiel tak predstavuje až 1,04 milióna eur, ale minister zaplatil len 430-tisíc. Rozdiel 610-tisíc eur označil za úplatok. „Bol to úplatok za to, že zametie stopy po Bašternákovi,“ povedal Matovič.

Pri stanovení cien nehnuteľností vo vlastníctve B. A. Haus sa Matovič odvolal na prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Jána Palenčára. Ten Pravde povedal, že informácie o cenách predmetných nehnuteľností, ktoré prezentoval Matovič, považuje „za nepresné a zavádzajúce". Ako ďalej pripomenul, pre opozičných poslancov nevypracoval žiaden cenový odhad, ale pre iné médium. Keďže dostal obmedzené množstvo informácií, listy vlastníctva a fotky exteriéru, odhad spracoval s veľkou odchýlkou. Ako príklad uviedol rodinný dom na Lovinského, ktorý Matovič prezentoval s cenou tri milióny eur. Palenčár ho odhadol na sumu dva až tri milióny eur.

Štvorpodlažný apartmánový dom v bratislavskom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
b.a.haus Štvorpodlažný apartmánový dom v bratislavskom Starom Meste na Lovinského ulici patrí firme B. A. Haus.

Minister Kaliňák na obvinenia o úplatku reagoval tak, že pred niekoľkými dňami poslanci SaS a OĽANO tvrdili, že spoločnosť B. A. Haus je predlžená a nemá žiadnu hodnotu, a teraz tvrdia, že má zase priveľkú hodnotu, pričom opäť žiadne dôkazy nepredložili a odvolávajú sa na odhady. „Každý deň si vymýšľajú nové a nové fantastické príbehy, ktorým už nikto neverí. Minister vnútra všetky podozrenia vyvrátil, keď ukázal, že riadne a v súlade so zákonom kúpil 16-percentný podiel v tejto spoločnosti, za ktorý riadne zaplatil zo svojho účtu,“ uviedol v stanovisku ministra hovorca Ivan Netík.

Pokiaľ ide o prenájom bytu v komplexe Bonaparte, ten si Fico podľa Matoviča prenajíma od podnikateľa Bašternáka pod cenu. Už od roku 2012 je známe, že ide o byt s rozlohou 377 m2, za ktorý premiér platí 2 650 eur mesačne plus 200 eur za energie. Podľa Matoviča však pri cene 17 eur za m2 na tomto mieste by to malo byť 6 500 eur a 800 eur za energie. „Inak povedané, úplatok za 44 mesiacov od daňového podvodníka Bašternáka 195 800 eur Ficovi, aby zakryl Kaliňáka,“ uviedol Matovič.

Premiér Fico na tvrdenia šéfa OĽaNO reagoval, že „pán Matovič má veľkú výhodu, že za krivé obvinenia, ktoré každý deň produkuje, nebude nikdy odsúdený, lebo je nepríčetný“. Na Matoviča podáva trestné oznámenie za krivé obvinenie, tak ako aj v kauze Belize. Vtedy Matovič hovoril, že Fico má na účtoch aj s manželkou v tejto krajine 674 miliónov dolárov.

V kauze Bašternák opozícia tvrdí, že Kaliňák nekoná v záujme vyšetriť podozrenia, ktorých sa mal tento podnikateľ dopustiť. Minister vnútra argumentuje, že do prípadu nemal ako zasiahnuť a že je to vec vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora. Bašternákova spoločnosť totiž kúpila sedem bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur a následne si uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Za byty Bašternák platil ešte v roku 2012 vraj v hotovosti.

V súčasnosti podozrivé vratky DPH vyšetruje Národná kriminálna agentúra. V roku 2014 sa však týmto prípadom zaoberala polícia na podnet Kriminálneho úradu Finančnej správy bez výsledku. V piatok sa mal parlamentný finančný výbor vrátiť k tomu, prečo Finančná správa nepodala sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania v kauze Bašternákových vratiek. Vypovedať mal pracovník správy Ondrej Čurilla. Podľa šéfa výboru Ladislava Kamenického zo Smeru by ho však museli zbaviť mlčanlivosti. Čurilla však podľa agentúry Sita v stanovisku uviedol, že v auguste 2014 dal pripraviť sťažnosť proti uzneseniu o odmietnutí trestného stíhania v prípade vratiek DPH, ale vtedajší riaditeľ Kriminálneho úradu Jozef Luterán sa rozhodol sťažnosť nepodpísať.

Kauza Bašternák sa ťahá už mesiace. Pred týždňom sa rozpútalo ďalšie kolo, keď vyšlo najavo, že Kaliňákovi prišli na účet platby za 260-tisíc eur od Bašternákovej firmy B. A. Haus. Stalo sa tak po tom, čo asistent poslanca SaS ako zamestnanec Tatra banky nelegálne prelomil bankové tajomstvo a na verejnosť unikli výpisy z Kaliňákovho účtu. Minister následne priznal, že kúpil spomínaný 16-percentný podiel v B. A. Haus a suma 260-tisíc pochádzala z hospodárskej činnosti tejto firmy.

Asistentovi za prienik do účtov hrozí väzenie od troch do ôsmich rokov. Pred vyšetrovateľom najprv povedal, že účty pozeral na základe politickej situácie a posunul ich poslancovi za SaS Jozefovi Rajtárovi a tiež novinárom. O pár dní zmenil výpoveď, v ktorej tvrdí, že údaje nikomu neposkytol.

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO chce, aby sa Kaliňákom zaoberal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Obrátila sa naň s podnetom, že minister obchádzal ústavný zákon o verejnom záujme, keď podľa nej prijal dar od Bašternáka. Za dar poslankyňa považuje 610-tisíc eur, o ktorých ako o úplatku hovoril jej šéf Matovič.

Parlamentný výbor sa bude tiež zaoberať Kaliňákovým majetkovým priznaním. Podľa podnetu opozičných poslancov Kaliňák nepriznal pôžičky a nákup podielov s pohľadávkami vo firmách spájaných s Bašternákom v rokoch 2013, 2014 a 2015.

© Autorské práva vyhradené

253 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Bašternák