Fico: Kaliňák má plnú dôveru, je najlepší minister vnútra, akého Slovensko malo

Minister vnútra Robert Kaliňák má plnú dôveru a podporu premiéra Roberta Fica, strany Smer, vládnej koalície ako aj zahraničných partnerov vrátane EÚ. Premiér Fico to uviedol v sobotnej relácii Sobotné dialógy na RTVS.

18.06.2016 14:24
Kaliňák, Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico (vpravo) a minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (360)

Útoky opozície a médií proti Kaliňákovi v súvislosti s kauzou Bašternák podľa neho ohrozujú slovenské predsedníctvo EÚ a sú snahou o destabilizáciu a rozvrat Slovenska.

„Kaliňák je historicky najlepší minister vnútra, akého Slovensko malo a je kľúčový počas nášho predsedníctva v únii,“ vyhlásil Fico, ktorý sa podľa vlastných slov nevyhýba vyvodzovaniu zodpovednosti. V prípade Kaliňáka však podľa neho neexistujú žiadne dôkazy.

„Chceme, aby sa všetko vyšetrilo a ak je pochybnosť o nezávislosti orgánov v trestnom konaní, urobme niečo, aby tu bola kontrola verejnosti,“ zdôraznil, nekonkretizoval však, čo vláda pripravuje a kedy.

Opozícia žiada hlavu Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur.

Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence, firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur.

Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur. Premiér Fico býva v byte v komplexe Bonaparte, ktorý si prenajal od Bašternáka. Tento byt podľa Fica vyhovuje kritériám na bývanie predsedu vlády. „Ak sa preukáže, že Bašternák spáchal trestnú činnosť, zmením bývanie, ale počkám si na závery vyšetrovania. Mňa nebude opozícia vyháňať z bytu,“ zdôraznil pre RTVS.

Fico: Pravdepodobnosť odchodu Británie z EÚ je veľmi vysoká

Premiér sa vyjadroval aj k nadchádzajúcemu predsedníctvu Slovenska v Európskej rade, ktoré sa bude konať vo svetle referenda v Británii o jej vstúpení z únie plánovaného na 23. júna. Slovenský premiér si myslí, že pravdepodobnosť odchodu Británie z EÚ je veľmi vysoká.

„Nikdy nemusela žiadna krajina riešiť počas predsedníctva odchod inej krajiny z EÚ,“ povedal. Po britskom referende bude podľa neho EÚ bez ohľadu na jeho výsledok bude úplne iná. Slovensko sa preto bude snažiť odpovedať na otázku, čo sa dá ponúknuť Európanom, aby bola EÚ atraktívnejšia a aby nedošlo k dominovému efektu.

„Chceme zrozumiteľnejšie priblížiť agendu EÚ občanom, aby úniu vnímali pozitívne,“ zdôraznil. Európania podľa neho odmietajú napríklad migračnú politiku EÚ, sú tiež nespokojní s ekonomickou politikou.

Slovensko bude musieť pokračovať v dohode s Ankarou na obmedzení prílevu utečencov z Turecka do Grécka a ďalej do Európy. Fico sa chce podľa vlastných slov počas predsedníctva vyhýbať veciam, ktoré Európu rozdeľujú, ale chce pragmaticky riešiť nevyhnutné záležitosti.

360 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Brexit #kauza Bašternák