Fico: Odchod Británie z EÚ neovplyvní investíciu Jaguar Land Rover

Bez ohľadu na výsledok, bude referendum vo Veľkej Británii mať v každom prípade vplyv na život v Európskej únii (EÚ). V nedeľnej relácii V politike na TA3 to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer). Podľa premiéra to už nebude taká Európa, aká bola doteraz. "Dnes je celá Európa hore nohami," vyhlásil v politickej relácii.

19.06.2016 13:39
Robert Fico, Brusel, summit EÚ-Turecko Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico.
debata (10)

Ako ďalej pripomenul, je dohoda, ktorá však ešte nenadobudla platnosť, pretože sa čaká na výsledok referenda. Dohoda podľa neho odľahčuje britský sociálny systém a znamená to, že keď budú ľudia v budúcnosti prichádzať z iných krajín do Veľkej Británie, nebudú už dostávať takú veľkú sociálnu podporu, ako to je v tomto období.

Fico tiež spomenul, že aj ďalšie krajiny v budúcnosti si môžu povedať, že keď si Veľká Británia niečo vybavila, prečo sme si nevybavili niečo my. Ak by podľa neho Veľká Británia z EÚ vystúpila, môže to byť ešte horšie.

„My si môžeme povedať, že je to krajina, ktorá nemá euro, ale Veľká Británia je kľúčový hráč v EÚ,“ pokračuje s tým, že krajina je významným finančným prispievateľom a zohráva dôležitú úlohu, keď ide o rovnováhu veľkých štátov ako Nemecko a Francúzsko.

„Čakáme, že ak by Británia vystúpila, musí podať demisiu britský premiér David Cameron, čo znamená krízu vo Veľkej Británii. Ťažko povedať, čo sa bude diať v prípade pozitívneho výsledku. Dokonca aj v takejto situácii sa hovorí o zmene vlády,“ podotkol premiér.

Podľa Fica brexit neovplyvní investíciu Jaguaru na Slovensku

Fico v relácii spomenul, že prípadný odchod Veľkej Británie z EÚ investíciu Jaguar Land Rover na Slovensku neovplyvní. „Je to investícia súkromného charakteru, to sa netreba obávať, nie je možný krok späť,“ poznamenal s tým, že investícia Jaguar má historický význam pre investora i pre našu krajinu.

„Vidím iný problém. V našom programe predsedníctva v Rade EÚ je jeden bod, ktorý sa nazýva Rozpočet Európskej únie na rok 2017. Rovnako budeme robiť inventúru operačných programov za roky 2014–2020. Teraz si zoberme, že Veľká Británia oznámi, že vystúpila z EÚ a my budeme musieť postaviť za pol roka nový rozpočet. Preto tvrdím, že dôsledky vystúpenia krajiny z EÚ budú fatálne,“ pripustil.

V relácii V politike tiež povedal, že Slovensko je na predsedníctvo v Rade EÚ pripravené. „Chceli by sme ako predsedajúca krajina presadiť aj časť nášho programu. Keďže budeme sedieť za vrchom stola, budeme ma významné postavenie,“ hovorí s tým, že to môže veľmi efektívne zlepšiť obraz Slovenska a celkovo treba využiť túto príležitosť na prospech celej krajiny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Jaguar Land Rover #Brexit