Kaliňák: Klamstvo a lož nemôžu byť používané v politickom živote

Ako v relácii O 5 minút 12 spomenul minister vnútra Robert Kaliňák, klamstvo a lož, nemôžu byť používané v politickom živote. "A to je práve ten problém. Urobí sa kauza, vyrozprávajú sa všetky problémy a potom, keď prídu na stôl dôkazy, tak vyzerajú inak.

19.06.2016 15:33
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (369)

„Pán Matovič povedal, 20-miliónov mi ponúkali za rozpad koalície, potom povedal, že to bol žart. Potom povedal, že premiér Fico má 750-miliónov na Belize, ale potom hovoril, že k tomu nemá žiadne dôkazy. A potom ako chcete, aby verejnosť naozaj dôverovala všetkým orgánom, keď tie musia konať podľa dôvery a dôkazov, nie podľa vymyslených pocitov?“ poznamenal minister s tým, že prvú firmu založil pred 25 rokmi.

„Počas toho vývoja sa spoznáte s množstvom ľudí, ktorých stretnete. Máte s nimi rôzne vzťahy. Čo som ja mal urobiť, keď bol z korupcie obvinený rektor Akadémie Policajného zboru alebo vicežupan v Nitre?,“ pýtal sa Kaliňák.

Poďla neho, hlavne opozícia hovorí, že sa tu nič nerobí a nič sa tu nedeje. Ako ďalej pripomenul, je tu množstvo káuz v hodnote miliónov eur a stovky ľudí, ktorí sú stíhaní za korupciu.

„Po tlačovej konferencii, keď ma opozícia obvinila, som sám povedal, že je nevyhnutné a som pripravený predložiť všetky dokumenty, pretože už je neslýchané, aby takýmto spôsobom klamali a zavádzali. Ja som všetky tieto obvinenia, ktoré opozícia predložila, vyvrátil,“ doplnil Kaliňák.

Procházka: Predstavíme návrh, ktorý podporí nezávislosť polície vo vzťahu k ministerstvu

V krátkom čase chceme partnerom a aj verejnosti predstaviť taký návrh, ktorý významne zvýši inštitucionálnu a funkčnú nezávislosť vedenia policajného zboru vo vzťahu k ministerstvu vnútra. V relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

„Konkrétne to znamená, že mandát vedenia policajného zboru by nebol volený priamo a výlučne od rozhodnutia ministerstva vnútra,“ pokračuje s tým, že v prípade dohody, ak by bola relatívne rýchlo, v novom roku to nie je vylúčené.

„My si myslíme, že politickú zodpovednosť za ministerstvo vnútra, vrátane personálneho obsadenia, nesie Smer a ani sa tomu nebráni. Tú vlastnú zodpovednosť aj vníma. "Zároveň si myslíme, že dôležitým krokom je predísť tomu, aby mohli v budúcnosti vzniknúť podozrenia o politickom krytí pre osoby podozrivé z trestnej činnosti,“ vyhlásil Procházka.

369 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Radoslav Procházka #Sieť #kauza Bašternák