Sieť sa opäť trhá, koalícia drží pevne

Vládna koalícia má naďalej väčšinu, rozpad jej nehrozí, a napätie, ktoré vládne v Sieti, je len vnútrostraníckym problémom najmenšieho koaličného partnera. Jednohlasne to tvrdia tak predstavitelia zvyšných troch strán koalície, ako aj obe strany sporu, ktorý sa na sklonku minulého týždňa naplno rozhorel v zoskupení Radoslava Procházku.

19.06.2016 20:00
Radoslav Procházka, Procházka, Andrej Hrnčiar,... Foto: ,
Šéf Siete Radoslav Procházka (vľavo) a jej podpredseda Andrej Hrnčiar. Na snímke z júla 2015.
debata (66)

Ako v nedeľu v spravodajskej televízii TA3 uviedol premiér Robert Fico, jeho strana Smer vnútrostranícky vývoj u koaličného partnera pozorne sleduje, ale nezasahuje doň. Pre neho je dôležité, či budú poslanci Siete ďalej podporovať vládne návrhy. A zatiaľ vraj nemá informácie, že by to tak nemalo byť.

„Mňa ako predsedu vlády zaujíma, či je tu väčšina v Národnej rade, ktorá je pripravená presadzovať programové vyhlásenie vlády,“ zdôraznil. Zároveň prejavil ochotu pomôcť partnerovi v koalícii riešiť jeho problémy, ak o to prejaví záujem.

Podobne majú dôveru v Sieť aj v koaličných stranách. Predseda národniarov Andrej Danko nechce „prilievať oheň“ a odporúča Sieti, aby svoje problémy riešila priateľsky a zmierlivo. Šéf koaličného Mostu-Híd však pripustil, že tento stav je „nepríjemný“ v tom, že koalícia už stratu ďalších poslancov nesmie dopustiť.

Päť poslancov parlamentu za Sieť – Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, a Igor Janckulík – ešte v piatok vyslovilo šéfovi strany Procházkovi nedôveru. Kritizovali najmä jeho osobnostné predpoklady a schopnosť byť politickým lídrom. Priali si však situáciu riešiť za zatvorenými dverami, vo vnútri strany, konštruktívne a bez intríg.

Procházka však vzápätí ostro zareagoval cez médiá. Hrnčiara zbavil stoličky prvého podpredsedu strany s odôvodnením, že sa s predstaviteľmi koaličných strán Smer a Most-Híd dohováral na spolupráci poza jeho chrbát.

Takýto postup označil za „hlboký prejav neúcty k stanovám Siete, jej snemu, predsedníctvu aj členskej základni“. A z funkcie člena predsedníctva strany zase odvolal Fedora, ako údajného spoluorganizátora tohto postupu.

Hrnčiar následne obvinil Procházku z klamstva a opísal situáciu z vlastného uhla pohľadu. „Ešte minulý týždeň mi (Procházka) ponúkol, že ak sa vzdám postu podpredsedu Národnej rady, výmenou môžu moji ľudia obsadiť nejaké posty na ministerstve dopravy,“ oznámil.

Dodal, že Sieť so súčasným šéfom nemá perspektívu a ďalší štyria poslanci sa za neho postavili. Odmietli podľa nich nedemokratické spôsoby Procházkovho vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikáciu s poslancami, neschopnosť sebareflexie a hádzanie zodpovednosti na druhých.

Poslanci podľa Hrnčiara neodchádzajú zo strany, problémy chcú vyriešiť na septembrovom sneme. O vzniknutej situácii informovali predsedov koaličných strán, koalíciu mienia podporovať. Rovnako sa vyjadril aj Procházka, ktorému tak politicky verná zostala už iba poslankyňa Alena Bašistová.

„Mandát sa mi končí k 1. septembru 2016. Či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je úplne otvorená otázka,“ vyjadril sa včera vyhýbavo k svojej kandidatúre za predsedu Siete.

Procházka tiež v nedeľu pred novinármi priznal, že Hrnčiara informoval, že ak by bol ďalej predsedom strany, chcel by zastávať funkciu podpredsedu parlamentu, ktorá mu hierarchicky patrí. Podľa neho k tomu ešte dodal, že pokojne môže zostať všetko tak, ako je teraz, ak však nikto nebude svoj post využívať na „organizovanie odboja voči vlastnej strane a jej orgánom“.

Pre Sieť, ktorá v parlamentných voľbách so ziskom 5,6 percenta voličských hlasov beztak iba tesne prešla do parlamentu, je toto štiepenie v poradí už druhé. V prvej vlne jej odišli z desiatich zvolených traja poslanci – Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

Dôvodom bolo Procházkovo ohlásené koaličné spojenie Siete so Smerom. Strana si tak nebola schopná vytvoriť ani vlastný poslanecký klub. Posledné prieskumy strane prisudzujú preferencie len na úrovni okolo dvoch percent.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Andrej Hrnčiar #Sieť #vládna koalícia