Onkologickí pacienti vyhľadávajú modernú liečbu

Nové druhy modernej liečby onkologickí pacienti určite uvítajú. Myslí si to Anna Valachová z Nadácie na pomoc onkologickým pacientom. „Všetci s onkologickými chorobami vyhľadávajú akékoľvek nové možnosti liečby, a najmä tí, u ktorých nezabrala klasická liečba," povedala Valachová s tým, že len čo sa objaví akákoľvek novinka v médiách, pacientky sa budú za liekmi zháňať. Podľa nej však ak táto nová moderná liečba ešte nie je schválená, tak potrvá nejaký čas, kým sa vôbec lieky objavia na trhu.

20.06.2016 17:00
BRATISLAVA: Pochod proti rakovine prsníka Foto:
Pochod proti rakovine prsníka sa konal v Bratislave v polovici júna už po ôsmy raz.
debata

Po moderných liekoch pacienti podľa Valachovej siahajú aj preto, lebo chemoterapia a rádioterapia majú silné vedľajšie účinky, ktoré zaťažujú organizmus a tým ovplyvňujú celkový život ľudí. V poslednom čase pribúda pacientok, ktoré podľa nej odmietajú takú liečbu. „Nechajú sa operovať, ale ožarovanie a chemoterapiu nechcú absolvovať. Nabiehajú na novú metódu, ktorá prichádza z Maďarska, ide o aplikáciu infúzneho vitamínu C, ktorý im pomáha naštartovať imunitný systém," doplnila. Preto si myslí, že sa budú zaujímať, kde sa k novému lieku, ktorý nemá vedľajšie účinky, dostanú.

Pár dní pred štyridsiatymi narodeninami si nahmatala hrčku na prsníku aj Eva (45). „Život sa mi zmenil ako švihnutím prútika, odrazu som sa ocitla v inom svete, v ktorom sa striedali nemocnice, lekári, sestričky, ambulancie, vyšetrenia," povedala s tým, že nekonečné čakanie bolo na výsledok testov, či ide o zhubný nádor, alebo nie. Po vyslovení ortieľa „rakovina prsníka" sa jej zrútil svet. Bola ubolená, zmorená, a to najhoršie ju ešte čakalo. Operácia a chemoterapia. „Keď mi v rukách zostal chumáč vlasov, slzy sa mi rinuli po tvári a ja som ich nevedela zastaviť," spomína na to, ako potom hodiny presedela za počítačom a na internete hľadala, čo by jej mohlo pomôcť. „Stále som sa vypytovala, či existujú lieky alebo spôsob, ktorý mi pomôže," povedala s tým, že jej liečba trvala dva roky. Skúšala aj rôzne alternatívne metódy, pila šťavu z cvikly, upravila si stravu a vystriedala viacerých liečiteľov.

Rakovina prsníka je u žien najčastejšie sa vyskytujúce onkologické ochorenie. V posledných rokoch stúpajú počty chorých. Na Slovensku pribudne ročne 2 400 nových ochorení. Väčšinou postihuje ženy vo veku medzi 50 a 60 rokom života, ale v posledných rokoch sa objavuje čoraz častejšie aj medzi mladšími vekovými skupinami. Nie je ničím výnimočným, ak sa v ambulancii onkológa objavia aj dvadsiatničky či tridsiatničky. Ako si s tým poradiť? Ochorenie môže postupovať dlho bez zjavných príznakov, preto by podľa odborníkov ženy nemali zanedbávať preventívne prehliadky.

Nádorovým ochorením prsnej žľazy sú podľa klinickej onkologičky Národného onkologického ústavu Silvie Jurišovej ohrozené všetky ženy. „Najčastejšie si pacientka v prsníku nahmatá hrčku, môže byť prítomný obraz pomarančovej kôry na koži postihnutého prsníka, nepravidelnosť bradavky, výtok z bradavky, začervenaná a teplá koža, asymetria v objeme prsníkov," vysvetľuje príznaky Jurišová. Pokiaľ sa zhubný nádor potvrdí, je nutné, aby pacientka podstúpila ďalšie vyšetrenia, ktoré pomôžu určiť rozsah ochorenia.

Onkologička Jurišová tvrdí, že spôsob liečby karcinómu prsníka sa pre každú pacientku stanovuje individuálne. Chemoterapiu postupuje žena ako prevenciu návratu ochorenia a je určená pre ženy s vysokým rizikom, ktorého mieru určuje lekár. Pri pokročilom ochorení je chemoterapia určená pre pacientky po vyčerpaní hormonálnej liečby. Až dve tretiny pacientok sa podľa nej z nádoru prsníka vyliečia. „Jedna tretina má ochorenie vo štvrtom štádiu, t. j. rozšírené do rôznych orgánov v tele. Tieto prežívajú priemerne dva roky, no niektoré môžu žiť desať aj viac rokov," dodala s tým, že vo svete stále prebiehajú klinické testy nových liekov. Sú založené na posilnení vlastného imunitného systému v boji s nádorovou chorobou.

Valachová tvrdí, že jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje celkový priebeh liečby, je práve psychický stav. Tiež veľmi záleží na tom, akú má pacientka podporu rodiny.

Onkologička Jurišová ženám odporúča, aby dôsledne sledovali zmeny na svojom tele. Jedenkrát mesačne samovyšetrovať prsníky, každé dva roky absolvovať mamografiu či sonografiu prsníkov, vyhýbať sa stresu a dodržiavať zdravý životný štýl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkológia