Protest pred Bonaparte: Kaliňákovi ukázali červenú kartu

Dav ľudí prišiel v pondelok pred bratislavský komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér Robert Fico. Protestom chceli upozorniť na kauzu Bašternák. Prví účastníci sa začali schádzať pred piatou hodinou popoludní.

20.06.2016 17:15 , aktualizované: 19:48
protest, Bonaparte, Kalinak, Fico, cervena karta Foto: ,
Protestujúci dav ukázal Kaliňákovi červenú kartu, vyzvali ho na odstúpenie z funkcie.
debata (1754)

Od začiatku na celé okolie dohliadala polícia. Demonštráciu zvolali opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS. Organizátori odovzdávali ľuďom „červené karty“, na ktorých bola zhrnutá chronológia kauzy. Odhady účasti sa pohybovali od 2– do 5-tisíc ľudí. Po hodine a pol sa protestujúci začali rozchádzať.

Organizátori požadovali odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysťahovanie premiéra Roberta Fica z komplexu Bonaparte. Opozícia tvrdí, že minister vnútra v prípade Bašternák nekoná v záujme vyšetriť podozrenia z daňových podvodov, ktorých sa mal podnikateľ dopustiť.

Na pódiu vystúpil šéf SaS Richard Sulík, ktorý vyzval premiéra, aby Kaliňáka odvolal. Aj po ďalších prejavoch rečníkov dav reagoval zdvihnutím červených kariet a skandovaním hesiel: Dosť bolo Fica, Odstúpiť, Do basy, Dosť bolo mafie.

Politické mítingy opozície sú organizované na báze nenávisti s cieľom destabilizovať SR pred predsedníctvom v Rade EÚ a prekryť vážne podozrenia z trestných činov spáchaných niektorými opozičnými lídrami. Tvrdí to predseda vlády Robert Fico (Smer), ktorý tak reagoval na protest pred komplexom Bonaparte.

Opozičný protest pred bytovým komplexom Bonaparte. Foto: Ivan Majerský, Pravda
opozícia, protest, Bonaparte Opozičný protest pred bytovým komplexom Bonaparte.

„Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) klamstvami o pripravovaných provokáciách na opozičnom politickom mítingu opäť potvrdil svoju nepríčetnosť,“ skonštatoval v pondelok Fico. Matovič podľa jeho slov každý deň ráno prichádza s tvrdeniami, ktoré sa následne večer ukážu ako klamstvá a nezmysly.

„Je odsúdeniahodné, že médiá namiesto toho, aby Matoviča s nimi konfrontovali, chrlia jeho každodennú dávku klamstiev, bez akejkoľvek oponentúry a objektivizácie,“ uviedol premiér. Pred vyše týždňom boli zverejnené informácie o účtoch ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy Jána Počiatka, na ktorých sa objavili prevody zo spoločnosti B.A. Haus, ktorú vlastnil Bašternák.

Na Kaliňákov účet mala z tejto firmy prísť suma 260-tisíc eur. K informáciám o účtoch sa dostal zamestnanec banky a asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič nelegálne. Polícia ho obvinila z porušenia bankového tajomstva.

Kaliňák vysvetlil, že v roku 2013 kúpil 16-percentný podiel v B.A. Haus za 430-tisíc eur od Bašternáka, asistent túto platbu pre médiá zamlčal. Tri prevody v celkovej sume 260-tisíc eur pochádzali podľa ministra z hospodárskej činnosti firmy.

Igor Matovič si sám vypočítal, že nehnuteľnosti, ktoré B.A. Haus vlastní, majú spolu hodnotu až 6,5 milióna a 16-percentný podiel teda tvorí suma 1,04 milióna eur. Keďže minister zaň zaplatil iba 430-tisíc eur, zvyšných 610-tisíc Matovič označil za úplatok. Podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska, z ktorého odhadov Matovič vychádzal, sú ním prezentované sumy nepresné.

Demonštrácia prebieha pred obytným komplexom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
protest Bonaparte, kauza Bašternák, Demonštrácia prebieha pred obytným komplexom Bonaparte na Radvanskej ulici v Bratislave, kde žije premiér Fico.

Premiér tvrdí, že strana Smer a celý poslanecký klub stoja za ministrom vnútra, ktorý podľa neho „jasne preukázal dokladmi“, že neporušil žiaden zákon.

Matovič tiež vytiahol výšku nájomného, ktoré platí premiér Robert Fico v lukratívnom komplexe Bonaparte. Tieto údaje sú známe asi štyri roky, keď Fico zverejnil nájomnú zmluvu. Šéfovi OĽaNO sa nepáči, že predseda vlády si prenajíma byt od Bašternáka za menej, ako je trhové nájomné. Bonaparte stavala spoločnosť, v ktorej Bašternák podľa obchodného registra nefiguruje od marca 2013.

Premiér v nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 vyhlásil, že sa odsťahuje iba vtedy, ak sa preukáže, že majiteľ jeho bytu porušil zákon. „Ak sa preukáže, že majiteľ môjho bytu je zločinec, okamžite odtiaľ odídem. Ale nebudem sa sťahovať len preto, že si to praje pán Matovič,“ povedal Fico, podľa ktorého je Matovič nepríčetný a podal na neho trestné oznámenie za krivé obvinenie.

Pondelkové protestné zhromaždenie pred bytovým komplexom Bonaparte, kde má byt premiér Robert Fico, sa skončilo s tým, že ľudia sa opäť zídu zas o týždeň. Ako povedal z tribúny na záver mítingu predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič, pred Ficov byt budú prichádzať dovtedy, kým neodvolá ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Sulík: Fico robí hanbu

„Robert Fico hovorí, že robíme hanbu Slovensku, hanbu robí on,“ povedal v úvodnom prejave líder SaS Richard Sulík. Vyhlásil, že Slovensko vedie človek, ktorý býva v byte, na ktorý oficiálne nemá a bol postavený cez daňové vratky. „To je hanba pre Slovensko,“ zdôraznil.

Druhou hanbou podľa Sulíka je fakt, že máme ministra vnútra, proti ktorému je vedené oficiálne vyšetrovanie. „Títo dvaja ľudia (Fico a Kaliňák), chcú viesť Slovensko počas predsedníctva v EÚ,“ upozornil Sulík. Podľa neho treba najväčších zlodejov zavrieť do basy a Fico musí odvolať Kaliňáka a ukázať mu červenú kartu.

Protestujúci dav pred bytovým komplexom Bonaparte. Foto: Ivan Majerský, Pravda
protest Bonaparte, kauza Bašternák, Protestujúci dav pred bytovým komplexom Bonaparte.

Vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica

Pre predsedu vlády SR je neprijateľné, aby sa opozícia zbavovala zodpovednosti za svoje vlastné politické mítingy organizované na báze nenávisti a s cieľom destabilizovať Slovenskú republiku pred predsedníctvom v EÚ a prekryť vážne podozrenia z trestných činov spáchaných niektorými opozičnými lídrami.

Matovič dnešnými klamstvami o pripravovaných provokáciách na opozičnom politickom mítingu opäť potvrdil svoju nepríčetnosť. Každý deň ráno prichádza s tvrdeniami, ktoré sa následne večer ukážu ako totálne klamstvá a nezmysly. Je odsúdeniahodné, že média namiesto toho, aby I. Matoviča s nimi konfrontovali, chrlia jeho každodennú dávku klamstiev, bez akejkoľvek oponentúry a objektivizácie.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Robert Kaliňák #Igor Matovič #kauza Bašternák #Bonaparte #SASKA