Bude šéfa polície menovať vláda alebo prezident?

Pre vedenie polície, ale aj policajnú inšpekciu sa zrejme skončia staré časy. V budúcnosti by už výber elitných policajných funkcionárov nemal byť v rukách ministra a osamostatniť by sa od rezortu vnútra mala aj policajná inšpekcia.

21.06.2016 07:00
ministerstvo vnútra, pribinova Foto: ,
Rezort vnútra čakajú zásadné zmeny.
debata (18)

I keď to koalícia nepriznáva, deje sa tak aj v reakcii na kauzu podnikateľa Bašternáka, pre ktorú chce opozícia odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Faktom je však aj to, že vládna štvorkoalícia si posilnenie nezávislosti polície dala do programu už pri svojom vzniku.

Presnú podobu zmien koalícia nespresnila, jednotliví partneri zatiaľ hovoria o vlastných návrhoch, s ktorými pôjdu na koaličné rozhovory. Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára treba minimálne urobiť dve veci.

Šéfa Policajného zboru by už nemenoval minister vnútra, ale hlava štátu na návrh vlády. Šéf Siete Radoslav Procházka na rozdiel od Bugára s úlohou hlavy štátu neráta. „Predpokladám, že by mohla byť jednoduchá dohoda na modeli, že vedenie Policajného zboru menuje vláda s tým, že by podliehalo verejnému vypočutiu na pôde parlamentného výboru. Náš návrh je ambicióznejší, ale chceme o ňom v podrobnostiach najskôr hovoriť s partnermi,“ povedal v pondelok Pravde Procházka.

Veľkým otáznikom sú zmeny v postavení policajnej inšpekcie, ktorá teraz patrí pod rezort vnútra. Osamostatní sa či nie? Nový Ficov kabinet sa vo svojom programe zaviazal, že na policajnú inšpekciu bude dohliadať špeciálny odbor prokuratúry.

Z tohto návrhu však nie je jasné, či vláda plánuje vytvoriť samostatný úrad, ako je to napríklad v Českej republike. Českej Generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov šéfuje riaditeľ, ktorého menuje a odvoláva na návrh vlády premiér.

Doteraz sa osamostatneniu Kaliňákov rezort bránil. Bugár však jednoznačne hovorí o potrebe oddeliť policajnú inšpekciu od rezortu vnútra. Spomenul návrh z volebného programu Mostu-Híd.

„Inšpekcia Policajného zboru by išla pod prokuratúru. Šéfa inšpekcie na návrh Generálnej prokuratúry by menoval prezident,“ povedal Bugár. Ani to však podľa neho nestačí, treba viac otvoriť prokuratúru aj políciu, aby priebežne informovali o vyšetrovaní káuz tak, aby ľudia mali informácie, že konajú. „Lebo inak veria tomu, čo šíri opozícia,“ dodal Bugár.

V európskej dvadsaťosmičke sú rôzne modely. Napríklad v Rakúsku či v Maďarsku je policajná inšpekcia zaradená pod ministerstvo vnútra. V Nemecku je to samostatný úrad a za svoju činnosť zodpovedá riaditeľovi federálnej polície. Podobne je to aj vo Francúzsku.

V Slovinsku je to samostatný úrad, ktorý spadá pod špecializovanú prokuratúru. V iných krajinách ako Dánsko je inšpekcia nezávislý úrad zaradený pod rezort spravodlivosti. Vo Veľkej Británii a Severnom Írsku je 43 policajných služieb, každá z nich má nezávislé veliteľstvo, ktoré sa zaoberá sťažnosťami na prácu policajtov.

Premiér Robert Fico zmeny v rezorte vnútra komentoval zatiaľ len všeobecne. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 vyhlásil , že vláda plánuje opatrenia na posilnenie dôvery ľudí v políciu, súdy a prokuratúru.

„Vzniká tu veľký problém s dôverou verejnosti k orgánom činným v trestnom konaní, na ktorý musíme reagovať. Začíname hovoriť o tom, že čo s policajnou inšpekciou, čo urobiť s prokuratúrou, ako posilniť jej verejnú kontrolu,“ povedal Fico.

Platný zákon o Policajnom zbore dnes dáva do rúk ministra vnútra kompetenciu menovať prezidenta, dvoch viceprezidentov a šéfa policajnej inšpekcie. Môže ich tiež odvolať bez udania dôvodu. Vlani v septembri to chcel Kaliňák zmeniť.

Najužšie vedenie Policajného zboru sa malo dostať do funkcií na základe výberového konania. Tie by robila výberová komisia, ktorej piatich členov by vymenúval a odvolával minister vnútra. Opozícia ministra vnútra vtedy obvinila, že si chce do funkcií zabetónovať „vlastných ľudí“.

Exminister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic v tom čase povedal, že každý, kto prichádza na ministerstvo, by mal mať možnosť pracovať s ľuďmi, ktorých si vyberie. Kaliňák opozícii pripomenul, že ustanovenia o výberovom konaní pre vysokých policajných funkcionárov skopíroval zo zákona, ktorý v minulosti predkladala práve pravicová vláda v rezorte justície.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo vnútra #policajná inšpekcia