Súd potvrdil trest pre expolicajta spájaného s únosom Kováča ml.

Trest za tri sfalšované zmenky v celkovej hodnote 2,4 milióna eur pre bývalého policajta Ľuboša Kosíka potvrdil Najvyšší súd (NS) SR. Ten zamietol jeho odvolanie ako nedôvodné a rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z februára minulého roka je tak právoplatný.

21.06.2016 12:46
debata

Za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a za prečin krivého obvinenia dostal úhrnný trest odňatia slobody na 14 rokov. Odsedí si ich vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu bol uložený peňažný trest 100-tisíc eur.

Pre prípad, že by sa úmyselne vyhýbal zaplatiť 100-tisíc eur, súd mu uložil náhradný trest odňatia slobody vo výmere štyri roky. Obžalovanému súd uložil aj ochranný dohľad na tri roky. Špecializovaný trestný súd vykonal dokazovanie zákonným spôsobom v potrebnom rozsahu a vyvodil správne skutkové závery, zdôraznil pri zdôvodňovaní rozhodnutia predseda senátu najvyššieho súdu Peter Krajčovič. Obhajca Kosíka pre médiá uviedol, že zvážia podanie dovolania.

Kosík sa na dnešnom zasadnutí nezúčastnil. Vinu v minulosti odmietol a tvrdil, že zmenky mu dal Ľubomír Farenzena za pôžičku a nevedel, že sú falošné. Výpoveď hlavného svedka, ktorá ho usvedčovala, označil za účelovú, a tvrdil, že ďalšieho svedka ovplyvňoval prokurátor. Dnes jeho obhajca navrhol vec vrátiť ŠTS a chcel, aby bol vypočutý ako svedok Róbert Lališ, keďže aj jeho meno sa v tejto kauze objavilo. Ľubomír Farenzena poprel pred ŠTS, že by podpísal zmenky, aj to, že by on dlžil Kosíkovi. Práve naopak, ten mu bol dlžný ako aj ďalším ľuďom. Podľa svedkov totiž Kosík žil na dlh, mal napožičiavané peniaze.

Po vyhlásení rozhodnutia predseda senátu ihneď vydal príkaz na zadržanie obvineného Ľuboša Kosíka a jeho dodania do výkonu trestu odňatia slobody, informoval hovorca najvyššieho súdu Boris Urbančík. V prípade, ak by jeho dodanie nebolo úspešné, napríklad, ak by sa skrýval alebo by bol na úteku, vydajú na neho zatýkací rozkaz.

Ľuboš Kosík bol spájaný s únosom Michala Kováča mladšieho v roku 1995. Prípad však spadal pod amnestiu zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998, preto sa nedostal pred súd.

debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #expolicajt