Kaliňák sa z rokovania bezpečnostného výboru ospravedlnil

Minister vnútra Robert Kaliňák sa dnes ospravedlnil z účasti na rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Výbor sa mal opätovne na návrh opozičných poslancov zaoberať okolnosťami udelenia dopravnej pokuty podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi v roku 2012.

21.06.2016 13:59
Róbert Kaliňák, minister vnútra Foto: ,
Minister vnútra Róbert Kaliňák sa ospravedlnil z účasti na výbore, ktorý sa mal opätovne zaoberať okolnosťami udelenia pokuty Ladislavovi Bašternákovi z roku 2012.
debata (26)

Ako minister v liste informoval členov výboru, policajná inšpekcia nesúhlasí so zverejnením čiastkových záverov vyšetrovania tejto záležitosti. Zasadanie výboru preto navrhol presunúť na koniec mesiaca, keď už by vyšetrovanie malo byť ukončené. Ďalšia schôdza výboru je preto naplánovaná na 30. júna.

V tomto prípade podľa opozície policajní funkcionári pravdepodobne zneužili právomoci verejného činiteľa. Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) v parlamentnej rozprave k odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka poukázal na prípad z 29. júna 2012, keď policajná hliadka zastavila v Bratislave na Jaskovom rade auto. Za volantom sedel Ladislav Bašternák, ktorý obiehal cez plnú čiaru a nemal zapnutý bezpečnostný pás. Vodič bol počas kontroly nervózny, na policajtov kričal a niekomu telefonoval, pričom si pýtal mená policajtov a oddelenie, kam patria. Za priestupok mal zaplatiť pokutu 150 eur, tvrdil, že nemá hotovosť. Členovi hliadky však podľa Lipšica zazvonil telefón, zavolal mu zástupca riaditeľa Obvodného oddelenia PZ Nové Mesto – západ, patriaceho pod Okresné riaditeľstvo Bratislava III.

Pre tento prípad mu vraj volal niekto z krajského policajného riaditeľstva. Policajti mali vodiča pustiť, lebo je to „náš človek“, citoval Daniel Lipšic zo záznamu. Bašternák po tom, ako mu policajti chceli vziať vodičský preukaz, hotovosť našiel a pokutu zaplatil. Polícia podľa poslanca za OĽaNO-NOVA nevypočula ani len veliteľa hliadky, zamietla to celé pod koberec.

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #parlamentný výbor