Ozónu ubudne, slnko bude nebezpečnejšie

Ozónu bude v druhej polovici týždňa menej ako zvyčajne. V kombinácii s malou oblačnosťou a obdobím letného slnovratu bude pobyt na slnku nebezpečnejší. Slovenskí meteorológovia ho odporúčajú obmedziť viac ako inokedy. Podľa nich však nejde o mimoriadnu situáciu, ako to naznačujú českí kolegovia.

21.06.2016 20:00
Dunaj, Eurovea, zvýšená hladina Dunaja, leto,... Foto: ,
Teplé a slnečné počasie bolo v utorok aj v Bratislave. Meteorológovia však v najbližších dňoch odporúčajú pobyt na slnku obmedziť.
debata (6)

Na Slovensko už dorazil teplý vzduch z juhu. Nad 30 stupňov Celzia sa má dnes vyšplhať teplota v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance. Vo štvrtok zasiahnu tropické teploty najmä južnú časť Slovenska. Oblakov bude málo. Mierne ochladiť by sa malo v nedeľu a v pondelok.

„Zatiaľ to vyzerá tak, že v utorok alebo v stredu sa opäť vrátia na Slovensko tropické dni a oblačnosti bude ešte menej ako v tomto týždni,“ predpovedá klimatológ Pavel Matejovič.

Pobyt na slnku sa môže v najbližších dňoch skončiť veľmi rýchlo boľavou začervenanou pokožkou či zápalom spojiviek. V druhej polovici tohto týždňa sa totiž stretne kombinácia nižších hodnôt celkového ozónu, ktorý pohlcuje ultrafialové žiarenie vo vzduchu a veľkej výšky slnka počas poludnia.

Na jednej strane bude teda menšia ochrana pred slnkom, na druhej dopadne na zemský povrch najviac slnečného žiarenia. Dôsledkom budú väčšie hodnoty UV indexu. „S južným prúdením sa dostáva do našej oblasti aj vzduchová hmota, ktorá je chudobnejšia na ozón,“ hovorí meteorologička zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Anna Pribullová.

Hodnoty celkového ozónu sú vtedy menšie ako zvyčajne, nie je to však podľa nej nič mimoriadne. Ich kolísanie súvisí s dynamikou atmosféry. Podobnú situáciu sme tu mali aj minulý piatok. „Pri silnom južnom prúdení, keď sa k nám dostal aj saharský piesok, sme tu mali o 13 percent menej ozónu, ako je priemer na daný deň,“ prezrádza Pribullová.

Percentuálne vyjadrenie množstva ozónu vo vzduchu vzťahujú meteorológovia k 30-ročnému priemernému obdobiu. Je pravdepodobné, že sa tento scenár zopakuje aj počas nadchádzajúcich dní. Českí odborníci očakávajú hodnoty celkového ozónu na úrovni 15 až 20 percent pod dlhodobým priemerom.

Podľa nich to možno v tomto ročnom období považovať za extrémne podpriemerné. „Takéto hodnoty sú na úrovni rekordne nízkych hodnôt celkového ozónu na tieto dni za celý čas merania, teda od roku 1961,“ upozorňujú na webovej stránke infomet.cz.

Na skutočné hodnoty si podľa meteorologičky budeme musieť počkať. SHMÚ vydáva predpoveď celkového ozónu na deň vopred. Merajú ho v Aerologickom a radiačnom centre ústavu Poprad-Gánovce.

Pribullová však upozorňuje na jeden rozdiel v porovnaní s minulým piatkom. Podľa predpovede počasia má byť v druhej polovici týždňa jasno alebo malá oblačnosť. Na zemský povrch tak dopadne viac slnečného žiarenia a UV index bude vyšší.

Navyše sme v období letného slnovratu. Na severnej pologuli nastal 20. júna krátko pred polnocou stredoeurópskeho času. „Hodnoty UV indexu sú v rámci roka najvyššie okolo slnovratu. Slnko je v čase poludnia najvyššie a dráha slnečných lúčov je najkratšia. To znamená, že prechodom cez atmosféru sa zoslabí UV žiarenie najmenej,“ vysvetľuje meteorologička.

Už začiatkom júna namerali slovenskí meteorológovia hodnotu UV indexu vyššiu ako 7,5. Aj vtedy bolo niekoľko dní jasno a celkového ozónu bolo menej ako priemer. „V našich podmienkach dosahuje UV index najvyššie hodnoty okolo 9,“ hovorí Pribullová.

Ide o situácie, ktoré predstavujú zdravotné riziko. Najcitlivejším fototypom pri UV indexe 9 sčervenie pokožka v intervale kratšom ako 15 minút. Sú to ľudia s ryšavými či blond vlasmi a modrými alebo zelenými očami.

V tomto období meteorológia odporúčajú, aby sa ľudia v čase okolo poludnia slnku radšej vyhýbali a už vôbec sa cielene neopaľovali. Pri pobyte na slnku treba používať pokrývku hlavy, slnečné okuliare, vhodný odev alebo krém s dostatočným ochranným faktorom.

AKÝ STE FOTOTYP?

Pre belochov boli stanovené 4 fototypy:

  • Fototyp I – vždy sčervenie, nikdy pigmentačne nestmavne. Má obyčajne modré oči a ryšavé vlasy.
  • Fototyp II – obyčajne sčervenie, pigmentuje málo. Má svetlé vlasy a modré alebo zelené oči.
  • Fototyp III – niekedy sčervenie, pigmentuje dobre. Má hnedé vlasy a sivé alebo hnedé oči.
  • Fototyp IV – nikdy nesčervenie, vždy pigmentačne stmavne. Má obyčajne čierne vlasy a hnedé oči.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #slnečné počasie #ozónová vrstva #leto 2016