Vládny špeciál priviezol zo Srbska cestujúcich z havarovaného autobusu

Slovenských a českých dovolenkárov, ktorých autobus havaroval v utorok skoro ráno v Srbsku, priviezol do Bratislavy v utorok večer o 21:30 vládny špeciál. Minister vnútra Roberta Kaliňák po pristáti informoval médiá, že priviezli 23 dovolenkárov, z toho 13 občanov SR a desať občanov ČR a jedného šoféra.

21.06.2016 22:38 , aktualizované: 22.06.2016 00:23
vládny špeciál, prílet špeciálu, haváriu... Foto: ,
Vládny špeciál po prílete na bratislavské letisko.
debata (8)

Podľa ich zdravotného stavu je im zabezpečený odvoz domov. Časť ide na kontrolné vyšetrenia na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice v Bratislave a podľa výsledkov kontrolných vyšetrení budú prevezení domov.

Najťažšie zranení traja Slováci a jeden Čech s dcérou budú hospitalizovaní v nemocnici ministerstva vnútra. Nehoda si vyžiadala päť ľudských životov. Ide o troch našich a dvoch českých občanov. Obete boli podľa ministra Kaliňáka vo veku od 34 do 68 rokov, medzi cestujúcimi neboli malé deti.

Viac o havárii autobusu čítajte v článku: Pri nehode autobusu v Srbsku zahynuli traja Slováci a dvaja Česi

Kaliňák informoval, že medzi ľuďmi, ktorých priviezli, je aj jeden vodič. Druhý vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nehody zostal v Srbsku. V tejto balkánskej krajine zostali aj dve Slovenky. Jedna s veľmi ťažkými zranenia nebola schopná transportu, jednej so stredne ťažké zranenia prevoz neumožnili.

„Jedna, ktorá má veľmi ťažké zranenia, ale tá situácia vyzerá, že už je v stabilizovanom stave, ale tá rekonvalecesnia bude naozaj dlhá, uvidíme za aký čas budeme mať možnosť previezť aj ju, zatiaľ nebola schopná transportu. Takisto je tam ešte jedna, ktorá je síce stredne zranená ale ďalšie sprievodné ochorenia jej neumožnili letieť týmto lietadlom, takže predpokladám, že spoločne potom sa vrátia naspäť potom, čo lekári v meste Niš uznajú za vhodné, že sa môžu vrátiť aj ony,“ povedal minister vnútra.

Sanitky po prílete vládneho špeciálu previezli... Foto: Ivan Majerský, Pravda
vládny špeciál, havária autobusu, havária v srbsku, Sanitky po prílete vládneho špeciálu previezli zranených cestujúcich do nemocnice.

Pokiaľ ide o obete, Kaliňák informoval, že ešte nasledujú určité procedúry právneho charakteru v rámci vyšetrovania samotnej dopravnej nehody. „Akonáhle dostaneme signál od srbských kolegov, že môžeme pre nich ísť, samozrejme pôjdeme. Predpokladáme nejakú identifikáciu, možno budú žiadať aj prítomnosť rodinných príslušníkov,“ dodal minister.

Minister uviedol, že podľa informácií, ktoré má, na ceste, kde havaroval autobus, nebola prekážka. Autobus s dovolenkármi plynule zišiel z cesty a dlho sa ešte šmýkal. Srbskí policajti zatiaľ nenašli nejakú technickú chybu na autobuse, ale pátrajú ďalej.

Nehodu ďalej vyšetrujú, skôr mohla pri nej zohrať úlohu únava, uviedol minister vnútra Kaliňák. Podľa neho vodičovi asi hrozí trestné stíhanie. „Je to nehoda s následkom smrti, pri takejto početnosti asi áno,“ dodal s tým, že na mieste hovoril aj s riaditeľom polície.

Cestujúci, ktorí neutrpeli žiadne zranenia, po... Foto: Ivan Majerský, Pravda
vládny špeciál, havária v Srbsku, havária autobusu, Cestujúci, ktorí neutrpeli žiadne zranenia, po prílete pokračovali v ceste domov.

Kaliňák sa zároveň poďakoval srbským zdravotníkom a lekárom, ktorí „naozaj odviedli fantastickú robotu v tom, že veľmi rýchlo poskytli pomoc, veľmi rýchlo boli schopní ošetriť všetkých zranených Slovákov a Čechov a boli ich schopní centralizovať do jednej nemocnice, kde sme ich mohli odviezť“.

Takisto ocenil aktivity rezortov zahraničných vecí a zdravotníctva. „Zabezpečili náhradné pasy, v priebehu 12 hodín sme vlastne od samotnej nehody boli schopní občanov dávať do leteckého špeciálu letky MV. Relatívne včas sa mohli dostať domov, aby čo najmenšie následky boli z tejto traumy,“ uzavrel Kaliňák.

„Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa v tomto nešťastí postarali o zranených a doviezli ich na Slovensko. Našou úlohou je dopraviť všetkých českých občanov domov. Dvaja českí turisti ešte musia byť hospitalizovaní na Slovensku,“ povedala veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Lívia Klausová, ktorá hneď po prílete pomáhala s prevozom zranených turistov.

S prevozom zranených turistov pomáhala aj česká... Foto: Ivan Majerský, Pravda
havária autobusu v srbsku, lívia klausová, S prevozom zranených turistov pomáhala aj česká veľvyslankyňa na Slovensku Lívia Klausová (vľavo).

Zvyšných slovenských turistov, ktorí pricestovali zo Srbska, vozidlá ministerstva vnútra rozvezú domov do jednotlivých miest po celom Slovensku, kde bývajú.

Ako médiá informovala hovorkyňa UNB Zuzana Eliášová, v Univerzitnej nemocnici Bratislava sú ošetrení štyria pacienti, ktorí sú všetci v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života. V jednom prípade ide o podozrenie na zlomeninu ruky, v ďalšom o pomliaždeniny na hrudníku, v ďalšom prípade bolesti chrbtice a jeden pacient je otrasený z tragickej udalosti. „Momentálne prebiehajú vyšetrenia. Ak ich stav nebude vyžadovať hospitalizáciu, budú z nemocnice prepustení,“ dodala Eliášová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #vládny špeciál #havária autobusu