Hollande ani Fico si neželajú odchod Británie z EÚ

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bude podľa premiéra Roberta Fica po britskom referende ťažkým predsedníctvom. Ako povedal v Paríži po stretnutí s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom, predsedníctvo Slovenska ovplyvnia výsledky referenda vo Veľkej Británii a migračná kríza. Fico ocenil, že SR sa môže oprieť počas predsedníctva o Francúzsko. „Slovensko má jasnú predstavu o predsedníctve a prioritách,“ povedal.

22.06.2016 15:31 , aktualizované: 16:10
Fico, Hollande Foto: ,
Premiér Robert Fico sa na pracovnej návšteve v Paríži stretol s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.
debata (85)

„Slovensko sa ujíma predsedníctva po referende vo Veľkej Británii, a tu spolu – ja a Robert Fico – si hovoríme – či už bude výsledok taký, ako chceme – sme tu na to, aby sme sa snažili, aby sa Európa pohla ďalej, aby sme ochránili Európu, podporili rast v eurozóne, ako aj mladých ľudí, ktorí sú prioritou európskeho projektu,“ povedal francúzsky prezident. V britskom plebiscite sa podľa neho bude rozhodovať aj o budúcnosti celej Európy a Európskej únie. Británia podľa Hollanda podstupuje vážne riziko, pretože po prípadnom odchode z únie nebude mať prístup k jednotnému trhu, ani sa nebude môcť podieľať na prijímaní spoločných európskych rozhodnutí.

Robert Fico v tejto súvislosti Hollandovi „navrhol začatie neformálnej diskusie v rámci slovenského predsedníctva o tom, čo ponúkneme európskemu priestoru v oboch prípadoch výsledku referenda“. A upozornil, že je potrebné ponúknuť inovatívnejšie a nápaditejšie témy.

Slovensko má podľa Roberta Fica jasnú predstavu o predsedníctve a o programe, ktorý chce presadzovať. „Uvedomujeme si, že výsledok referenda, nech už bude akýkoľvek, zmení to Európsku úniu,“ podotkol. Podľa Fica Slovensko čaká v kontexte referenda a migračnej krízy ťažké predsedníctvo. Vyjadril preto potešenie nad tým, že sa SR bude môcť pri riešení náročných úloh oprieť o podporu Francúzska.

Slovenské predsedníctvo bude ťažké, povedal Fico

Výsledok britského referenda však podľa Fica významne ovplyvní EÚ do budúcnosti. „Ak sa Británia rozhodne odísť, zmeny budú rozsiahle. Ak sa rozhodne zotrvať, bude potrebná široká diskusia. Navrhol som širokú diskusiu o tom, čo ponúkneme verejnosti v prípade brexitu či zotrvaní Británie v EÚ. Musíme byť v témach inovatívnejší a nápaditejší,“ povedal Fico.

Ukazuje sa podľa neho totiž, že európska verejnosť nesúhlasí so všetkým, čo únia robí, a to najmä v oblasti migrácie a hospodárskej politiky. „Slovensko je pripravené vytvoriť pôdu pre takúto diskusiu,“ vyhlásil Fico, pričom SR sa chce v oblasti migrácie sústrediť na projekty, v ktorých máme zhodu.

Strašiak brexit

Slovenský premiér francúzskemu prezidentovi predstavil priority Slovenska počas predsedníctva v EÚ. Patria medzi ne štyri základné oblasti: Ekonomicky silná Európa; Výhody jednotného trhu; Migračná politika; Európa ako globálny angažovaný hráč.

Francúzsky prezident upozornil, že akékoľvek rozhodnutie v britskom referende padne, bude to mať následky pre Európu. „Ak by Británia vystúpila, malo by to vážne následky. Británia by sa nemohla zúčastňovať na rokovaniach v jadre Európy. Spojené kráľovstvo nebude mať prístup k jednotnému trhu,“ pomenoval následky. Vyjadril však želanie, aby Briti v referende rozhodli inak, a po referende, aby Európa spoznala ďalšiu etapu spolupráce. "Slovensko sa podľa neho ujíma predsedníctva po referende vo Veľkej Británii. Či už bude v ňom dosiahnutý želaný výsledok, alebo nie, musíme sa snažiť, aby sa Európa pohla ďalej. Musíme chrániť rast v Európe, podporiť mladých ľudí,“ dodal.

Témou budú aj utečenci

Slovenské predsedníctvo bude musieť podľa Hollanda pracovať na ďalších otázkach, ako je napríklad utečenecká kríza. Bude musieť tiež nachádzať kompromisy medzi EÚ a Tureckom.

Holland konštatoval veľmi dobré vzťahy medzi oboma krajinami. Spoločné problémy vidí u francúzskych a slovenských mliekarov. „Treba zvýšiť cenu mlieka,“ zdôraznil. Prezident verí, že slovenské predsedníctvo vyzve všetky krajiny únie k ratifikácii Parížskeho dohovoru o otázkach klímy.

Náš čas sa blíži

Fico minulý týždeň o týchto témach rokoval v Berlíne so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tá nepochybuje, že Slovensko zvládne agendu, ktorá je pred krajinou v súvislosti s predsedníctvom v Rade EÚ. Ako povedala po stretnutí s premiérom Robertom Ficom v Berlíne, Slovensko je dobrý partner a bude aj dobrý predseda v EÚ.

O predsedníctve Slovenska v Rade EÚ Fico minulý týždeň hovoril aj s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Podľa informácie, ktorú Fico zverejnil na facebookovom profile, išlo o dlhý rozhovor. Slovenská vláda bude počas predsedníctva vplývať aj na charakter vzťahov medzi EÚ a Ruskou federáciou, dodal Fico.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Francois Hollande