Štát a mimovládky chcú bojovať proti extrémizmu spolu

Nenávistné prejavy motivované rasovou, etnickou alebo náboženskou neznášanlivosťou nemajú v Slovenskej republike miesto. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia prijatého na pôde Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie, ktorý patrí do pôsobnosti rezortu vnútra.

22.06.2016 16:05
debata (46)

Ako informovala Michaela Paulenová z Tlačového oddelenia rezortu vnútra, toto vyhlásenie podpísali zástupcovia orgánov štátnej správy, mimovládnych organizácii (MVO) a akademických expertov.

„Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie je hlboko znepokojený z rozsahu radikalizmu a extrémizmu v spoločnosti, ktorý sa výrazne prejavuje najmä nenávistnými komentármi na sociálnych sieťach,“ píše sa v spoločnom vyhlásení.

To má byť zároveň i výzvou pre verejných činiteľov, médiá, správcov sociálnych sietí, občiansky a súkromný sektor, orgány činné v trestnom konaní a ďalších verejných aktérov aby podporovali, šírili a zdôrazňovali hodnoty tolerancie, vzájomného rešpektu, demokracie a významu ľudských práv. Násilie v prostredí internetu čoraz častejšie prerastá na Slovensku do fyzických útokov na verejnosti nielen v noci, ale aj počas dňa. „Obeťami takýchto útokov v mnohých prípadoch boli ženy – utečenky alebo cudzinky,“ uviedla Paulenová.

Vznikne pracovná skupina

Členovia výboru sa preto rozhodli založiť špeciálnu pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov rezortov vnútra, spravodlivosti, zahraničných vecí, školstva, práce a kultúry spolu s policajným zborom, Slovenským národným strediskom pre ľudské práva (SNSĽP), Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únia miest Slovenska, Akadémie policajného zboru, mimovládnych organizácií a expertov z akademickej obce.

Táto skupina by mala byť schopná nájsť správne riešenia pre predchádzanie násilia proti cudzincom, utečencom, moslimom, Rómom, Židom a iným skupinám. Výbor zároveň zriadi osobitnú pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať nenávistnými prejavmi v online priestore a navrhne odporúčania pre zlepšenie právnej úpravy, praxe a spolupráce medzi štátom a občianskym sektorom v tejto oblasti.

„Výbor zdôrazňuje, že Slovenská republika je založená na princípoch a hodnotách demokracie, ochrany ľudských práv a tolerancie. Nenávistné prejavy motivované rasovou, etnickou alebo náboženskou neznášanlivosťou nemajú v tejto krajine miesto,“ píše sa vo vyhlásení. Výbor zdôraznil potrebu úzkej spolupráce a dôvery medzi štátom a občianskym sektorom na zastavenie šírenia nenávistných prejavov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus