Nepodanie sťažnosti v kauze Bašternák bolo chybou v systéme, tvrdí Matovič

Za nepodpísanie sťažnosti voči postupu vyšetrovania Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) v kauze Bašternák je zodpovedný bývalý riaditeľ kriminálneho úradu finančnej správy, uviedol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič po poslaneckom prieskume na finančnej správe (FS). "Ako vysvetlenie podal (bývalý riaditeľ, pozn. red.), že bol posledný deň v práci, tak jednoducho nepodal tú sťažnosť,“ dodal Matovič.

22.06.2016 17:16
debata (72)

"Žiaden trest ho nečaká, lebo to bolo jeho osobné rozhodnutie, či sťažnosť podá alebo nepodá,“ pokračoval líder OĽaNO-NOVA. Podľa Matoviča ide o chybu v systéme, ktorú treba odstrániť. "Keď statočný zamestnanec vo finančnej správe vidí, že niekde sa koná podvod a nakoniec to ututle policajt, ktorý viedol trestné oznámenie, tak finančná správa sa nakoniec vôbec nebráni,“ konštatoval Matovič. Finančná správa podľa Matoviča prisľúbila, že navrhne zmenu, aby sa takéto pochybenia nestávali.

Ako pokračoval predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický zo strany Smer, finančná správa predloží finančnému výboru správy ku kauze Bašternák do 12. júla. "Je tam jedenásť bodov, ktoré navrhla opozícia, týkajúcich sa viacerých firiem. Sú to verejne prístupné dokumenty, ktoré požadujú informácie ku kauze Bašternák a firmám, ktoré podľa opozície s touto kauzou súvisia,“ spresnil Kamenický.

Poslanecký prieskum na sa ďalej zaoberal utajovanými zmluvami, ktoré sa týkali zavádzania informačného systému na finančnej správe. Prezident finančnej správy František Imrecze prisľúbil poslancom, že umožní nahliadnutie do všetkých zmlúv, ktoré sa týkajú zavádzania informačného systému. "Teraz bude pokračovať naša kontrola takzvaného denníka utajovaných skutočností, kde chceme preveriť, koľko zmlúv, koľko dodatkov a v akých sumách tam bolo, pretože ide o sumy v desiatkach až stovkách miliónov eur a tieto sumy nie sú verejne prístupné,“ uviedol poslanec SaS Jozef Rajtár. Podľa neho nie je dôvod, aby boli tieto sumy utajené.

Poslanci sa tiež zaujímali o všeobecné fungovanie systému finančnej správy, napríklad, či boli včas spracované všetky daňové priznania za minulý rok. Imrecze podľa Kamenického ubezpečil poslancov, že všetko prebehlo v poriadku. „V tomto roku boli preplatky (na dani z príjmu právnických a fyzických osôb, pozn. red.) odovzdané včas, myslím, že ich bolo až 460 tisíc v celkovej hodnote okolo 243 mil. eur,“ dodal Kamenický.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #Igor Matovič #kauza Bašternák