Fico: Výsledok britského referenda nie je tragédia, ale realita

Výsledok britského referenda nie je žiadna tragédia, ale realita, na ktorú bude musieť zostávajúcich 27 členských krajín únie veľmi rýchlo zareagovať. Vyhlásil to v piatok premiér Robert Fico v súvislosti s rozhodnutím britských voličov, ktorí sa vyslovili za vystúpenie krajiny z Európskej únie (EÚ).

24.06.2016 10:11 , aktualizované: 11:39
fico, robert fico, Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (103)

„Toto rozhodnutie britských voličov rešpektujeme a nie je potrebné mať k nemu žiaden komentár,“ dodal.

Slovenský premiér by považoval za veľmi veľkú chybu, ak by reakcia zvyšných krajín EÚ bola taká, aká bola doterajšia politika únie. Obrovská časť ľudí v únii odmieta migračnú politiku, je veľká nespokojnosť s hospodárskou politikou, uviedol Fico.

Podľa neho záleží teraz na tom či nájdeme dostatok síl, aby sme povedali, že „zásadné politiky EÚ musia prejsť zásadnými zmenami.“ Ako vyhlásil, „musíme ponúknuť podstatne atraktívnejšie prístupy k témam, ktoré dnes vnímajú občania EÚ mimoriadne negatívne.“

Keďže Slovensko sa od júla stáva predsedníckou krajiny EÚ, slovenská vláda bude niesť veľkú zodpovednosť. Premiér preto požiadal opozíciu, aby prestala s deštrukciou štátu a s útokmi, ktoré nemajú opodstatnenie a s obvineniami bez akýchkoľvek dôkazov. „Potrebujeme zvládnuť mimoriadne ťažké úlohy a deštrukcia a nenávisť nevedie absolútne k ničomu,“ uviedol.

SNS: Británia podľa Pašku vytvorí EÚ konkurenciu

Výsledok britského referenda je podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku zlým vysvedčením práce manažmentu Bruselu. Ako povedal, britský premiér David Cameron mal možnosť rokovať o zmenách pravidiel v EÚ s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, aby vytvorili čo najlepšie podmienky, aby nedošlo k odchodu Británie. „EÚ však nedovolia ústupky. Voliči im to teraz zrátali,“ povedal Paška.

Paška očakáva, že Veľká Británia teraz prinesie alternatívu k fungovaniu EÚ. „Briti budú kooperatívni a budú sa snažiť vytvoriť súžitie štátov, ktoré bude voľnejšie a konkurencieschop­nejšie ako EÚ. Okrem Británie by to takého zoskupenia mohlo patriť Švajčiarsko, Nórsko a Island,“ povedal Paška.

Podľa neho Veľká Británia ponúkne model súžitia pre tie krajiny, ktoré budú chcieť s ňou participovať. Snahou Slovenská má byť podľa prvého podpredsedu SNS, aby sa Európa netrieštila. Mali by sme presadzovať nastavenie takých podmienok, aby sa nezaťažovali krajiny prílišným riadením z Bruselu.

„Nemecko-francúzsky model, ktorý presadzuje Angela Merkelová, naráža na nespokojnosť. Snaha koncentrovať veľa právomocí do Bruselu je na škodu,“ zdôraznil. Slovensko teraz musí podľa Pašku zmeniť svoje priority predsedníctva a svoj plánovaný program. „Od prvej chvíle nás budú čakať rokovania, ako kultúrne naplniť požiadavky Veľkej Británie a pritom nevytvoriť priestor pre konflikty a ekonomické spory,“ dodal Paška.

Most-Híd: Únia už nebude taká, ako doteraz

Strane Most-Híd je ľúto, ako dopadlo britské referendum, pretože únia už nikdy nebude taká, aká bola doteraz. „Kým vyše 60 rokov sa európske krajiny spájali, toto je prvýkrát rozhodnutie opačným smerom. Je nám to ľúto aj preto, lebo rozhodnutie bude nahrávať radikálom a extrémistom v celej Európskej únii,“ uvádza sa vo vyhlásení strany, ktoré poskytla s tým, že počas kampane sa nepoužívali racionálne argumenty, hralo sa len na city a toto robia radikáli a extrémisti aj v ostatných krajinách.

Skeptici a tí, čo chcú rozbiť Európsku úniu, sa podľa Mosta-Híd okamžite aktivizovali vo viacerých krajinách a môžeme očakávať aj posilnenie ruskej propagandy. „Výsledok britského referenda je však upozornením aj pre bruselskú administratívu, aby viac počúvala hlasy jednotlivých krajín a zrýchlila reformy,“ píše sa vo vyhlásení.

Rozhodnutie Veľkej Británie úplne zmení slovenské predsedníctvo, pretože sa stane z neho téma číslo jeden. „Aj keď odchod Británie môže trvať roky, cesta sa bude tvoriť v nasledujúcich mesiacoch. Rovnako v nasledujúcich mesiacoch sa vytvorí rámec, o ktorom sa bude neskôr rokovať. Bude nesmierne dôležité, aby Slovensko zvládlo toto predsedníctvo, lebo nikdy ani jedna predsednícka krajina nestála ešte pred takouto ťažkou úlohou,“ zdôrazňuje strana Bélu Bugára. Podľa Mosta-Híd bude zodpovednosťou každého politika na Slovensku, aby sme nasledujúcich šesť mesiacov zvládli tak, aby Európska únia nestratila ešte viac.

Sieť: Britské referendum treba rešpektovať

Podľa poslanca NR SR za stranu Sieť Martina Fedora britské rozhodnutie treba rešpektovať. „Na druhej strane je to rozhodnutie, ktorého dopady nevieme v súčasnosti ani odhadnúť,“ povedal.

Podľa neho sa ukazuje, že inštitút referenda podlieha často spoločenským náladám, a nie racionálnym argumentom. „Najmä v dnešnej dobe sociálnych sietí, keď je spoločnosť oveľa viac náchylná na emotívne rozhodnutia a neprijíma racionálne argumenty. Tieto spoločenské nálady môžu mať škodlivé až deštrukčné dôsledky,“ povedal Fedor, ktorý pri úcte k hlasu ľudu toto rozhodnutie hodnotí negatívne. „Nahráva to skôr silám a záujmom, ktoré v konečnom dôsledku chcú jej rozpad. Obávam sa, že demokracia a Európa, ako ju poznáme, nemusí prežiť Facebook,“ dodal.

Predseda NR SR Andrej Danko: Demonštrácie a intrigy opozície nie sú na mieste

Demonštrácie a intrigy opozície podľa predsedu NR SR Andreja Danka nie sú na mieste. Ako povedal dnes novinárom pri hodnotení britského referenda, prosí nie o zakrývanie lumpov, ale aby sa diskutovalo o spôsobe, ako dostať lumpov tam, kam patria. „Bude dôležité ukázať, že Slovensko nepodlieha chaosu. Vyzývam na rozvahu, aby sme ignorovali ľudí, ktorí budú proces (predsedníctva SR v EÚ – poznámka SITA) zneužívať. Prosím o podporu koalície a vlády,“ povedal.

Najhorší scenár by bol podľa Danka ignorácia výsledkov referenda vo Veľkej Británii a keby všetci členovia zvolili exit z EÚ a neriešili problém. „Únia musí prejsť reformnou. Úradníci sú odtrhnutí od občanov,“ povedal. Danko poukázal na šialené mzdy a odmeny funkcionárov únie na jednej strane a na zúfalosť pri riešení problémov, ako bola utečenecká kríza na strane druhej.

Podľa Danka je dôležité, aby sme sa z referenda poučili. „Slovensko má historickú šancu. Slovensko, premiér, bude predseda v Rade EÚ. Máme šancu ukázať, že my, malý národ, si vieme zachovať racionalitu, vieme analyzovať vzniknutý stav,“ povedal s tým, že brexit neznamená, že Británia zajtra z únie odchádza. Slovenský premiér bude mať podľa neho mandát iniciatív. „Bude môcť rokovať a konať. Nemali by mať iniciatívu predsedovia vlád veľkých štátov,“ konštatoval Danko.

Danko verí, že brexit nespôsobí chaos. „Posledné roky rastie sebectvo veľkých národov. Mám vážnu obavu, aby EÚ nešla cestou deštrukcie,“ zdôraznil. Zároveň verí, že referendum bude signálom pre úradníkov odtrhnutých od reality, na prebratie. „Verím, že úniu nezachváti chaos, pretože v štátoch narastú snahy o referendá,“ do­dal.

Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku. V celej Británii sa vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 p­ercenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Brexit