Musíme posilniť dôveru ľudí v európsky projekt, tvrdí Lajčák

Slovenská republika s poľutovaním prijíma negatívny výsledok referenda o členstve Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Toto rozhodnutie berieme na vedomie a rešpektujeme, zároveň zdôrazňujeme, že až do zavŕšenia procesu vystúpenia z Európskej únie zostáva Spojené kráľovstvo jej členom so všetkými právami a povinnosťami. Uvádza sa to vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie, ktoré médiám poskytol tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

24.06.2016 12:13
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (101)

Európsku úniu momentálne čakajú náročné rokovania, ktoré musia dať odpovede na mnohé praktické otázky vrátane usporiadania vzájomných vzťahov únie so Spojeným kráľovstvom.

„Za nemenej dôležité považujeme potrebu vnútornej reflexie EÚ s cieľom posilniť dôveru občanov v spoločný európsky projekt. Slovenská republika bola a je naďalej presvedčená, že Európska únia je tou najlepšou cestou pre našu krajinu aj európsky kontinent. Priniesla mier, stabilitu, prosperitu a hmatateľné výhody pre občanov. Tieto pozitívne prínosy treba naďalej rozvíjať a zastaviť tak trend, keď občania prestávajú spoločnému projektu rozumieť. Občanom musíme ponúknuť lepšiu a zrozumiteľnejšiu Európu,“ píše sa vo vyhlásení s tým, že Slovenská republika ako predsednícka krajina Rady EÚ od 1. júla je pripravená zohrať v tomto procese aktívnu a zodpovednú úlohu.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu zdôraznil, že sa na brexit nemôžeme pozerať ako iba na britské hlasovanie, ale takisto ako na odkaz aj pre zvyšok únie.

„My veríme v európsky projekt a musíme ho zatraktívniť pre našich občanov. Musíme získať späť podporu našich občanov,“ dodal. „Veríme v európsky projekt a naše členstvo zlepšilo Slovensko, to je zrejmé. Ale nemôžeme ignorovať fakt, že narastá počet euroskeptikov. To je alarm pre EÚ a potrebujeme priniesť európske témy bližšie k našim občanom,“ povedal minister.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Brexit