Pri skládke v Považskom Chlmci konala inšpekcia v rámci zákona

V prípade nelegálnej skládky odpadu v Považskom Chlmci pri Žiline, pre ktorú Slovensko opäť čelí žalobe Európskej komisie (EK), Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) vždy konala hneď, ako to bolo možné v zmysle príslušných zákonov.

27.06.2016 12:57
skladka Foto:
SIŽP tvrdí, že v prípade skládky v Považskom Chlmci vždy konala hneď, ako to bolo možné v zmysle príslušných zákonov.
debata (1)

SIŽP to uvádza v stanovisku zverejnenom na jej internetovej stránke, ktorým chce vyvrátiť podozrenia, že v prípade skládky nekonala. EK v žalobe navrhuje pokutu skoro milión za nerešpektovanie rozsudku Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu z apríla 2013, podľa ktorého Slovensko porušilo právo EÚ schválením prevádzky skládky Žilina – Považský Chlmec bez plánu jej úpravy, no ani po troch rokoch neurobilo nápravu.

Ihneď po vynesení rozsudku Súdneho dvora EÚ v apríli 2013 SIŽP vyzvala prevádzkovateľa skládky na jej uzatvorenie a rekultiváciu do konca roku 2013. Proti tomuto rozhodnutiu boli podané odvolania, preto nenadobudlo právoplatnosť. SIŽP preto vydala predbežné opatrenie, ktorým zakázala vykonávanie činnosti na skládke Považský Chlmec. Následne Ministerstvo životného prostredia (MŽP) nariadilo vykonať posudzovanie vplyvov na životné prostredie, SIŽP teda nemohla až do jeho ukončenia ďalej konať. V októbri 2014 vykonala Inšpekcia kontrolu skládky, ktorou potvrdila, že na skládku sa žiaden odpad neprijíma ani neukladá.

Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie ukončilo MŽP až 8. júna tohto roku, SIŽP teda mohla pokračovať v konaní až od tohto dňa. „SIŽP nemôže konať nad rámec príslušných zákonov a musí dodržiavať všetky postupy, ktoré jej z nich vyplývajú, napríklad lehoty, možnosť vyjadriť sa k podkladom verejnosti, odvolania a podobne. Nedodržanie platných právnych predpisov, napríklad nevykonanie procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, by mohlo mať za následok novú žalobu na Slovenskú republiku,“ uvádza SIŽP.

Podľa európskej smernice o skládkach odpadov z roku 1999 mali členské štáty zatvoriť nevyhovujúce skládky do 16. júla 2009, pokiaľ neposkytli vhodné plány úpravy skládky v súlade so spomínanou smernicou, čo by im umožnilo naďalej prijímať odpad na zneškodnenie. Hoci skládka v Považskom Chlmci už odpad neprijíma, nedosiahol sa žiadny skutočný pokrok v postupe jej uzatvorenia v súlade so smernicou o skládkach odpadu. Skládka mala byť zatvorená v roku 2009, jej činnosť však vtedy úrady predĺžili.

Podľa práva EÚ by sa malo v Európe vykonávať len bezpečné a kontrolované skládkovanie, pričom účelom týchto pravidiel je zabrániť vážnemu ohrozeniu ľudského zdravia a životného prostredia. Skládka v Považskom Chlmci pri Žiline však tieto pravidlá podľa EK porušuje. Komisia preto žiada Súdny dvor EÚ, aby uvalil minimálnu jednorazovú pokutu 939 000 eur a dennú pokutu 6 793,80 eura, ktorá by sa mala vyplácať odo dňa vydania rozsudku súdu do času, kým slovenské orgány nezabezpečia plný súlad s právom EÚ.

"Celú situáciu vnímame ako poslednú výzvu EK. Vynasnažíme sa urobiť všetko, čo je v našich silách a možnostiach, aby sme mali do konania súdu všetky naše záväzky splnené,“ povedal v reakcii minister životného prostredia László Sólymos, podľa ktorého Slovenská inšpekcia životného prostredia prijme rozhodnutie do dvoch mesiacov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skládka #žaloba #Považský Chlmec #Slovenská inšpekcia životného prostredia