Sociálni partneri sa na koncesiách nedohodli

Hospodárska a sociálna rada SR sa na pondelkovom rokovaní nedohodla na prijatí návrhu novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorou sa majú od začiatku budúceho roka zvýšiť koncesionárske poplatky zo 4,64 eura na 7 eur.

27.06.2016 14:05
debata (2)

Ako po rokovaní tripartity uviedol jej predseda Ján Richter, nesúhlas s navrhovanou novelou zákona vyjadrili všetci predstavitelia zamestnávateľov, pričom odborári mali k návrhu novely pripomienky. „Zamestnávatelia odporučili nájsť iný mechanizmus financovania RTVS a prehodnotiť povinnosť zamestnávateľov platiť koncesionárske poplatky za služby, ktoré neodoberajú,“ povedal minister práce a sociálnych vecí.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka upozornil na to, že samotný zákon vo svojom názve hovorí o tom, že ide o poplatok za službu. „Zamestnávatelia túto službu nemajú ako využívať, pretože zamestnanci sa nevenujú sledovaniu rozhlasu a televízie v práci. Ak by náhodou napríklad vodiči sledovali rozhlas, tak tieto poplatky si zaplatili ako občania,“ povedal. Nevidí preto dôvod, aby zamestnávatelia platili koncesionárske poplatky.

Podľa viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Ľuboša Sirotu je súčasný mechanizmus koncesionárskych poplatkov nespravodlivý. „Musíme platiť za služby, ktoré reálne neodoberáme,“ zdôraznil. Podľa Sirotu by sa RTVS mohla financovať napríklad priamo zo štátneho rozpočtu.

Odborárom sa na návrhu nepáči to, že zvýšenie koncesionárskych poplatkov má byť razantné. „Žiadali sme prehodnotiť výšku koncesionárskeho poplatku,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár. KOZ podľa neho súhlasí so zvýšením týchto poplatkov, avšak v menšej miere. Ocenil pritom to, že koncesionárske poplatky nemajú uhrádzať osoby v hmotnej núdzi.

„Ministerstvo kultúry považuje systém úhrad, ktorý nazývame koncesionárskymi poplatkami, za úplne štandardný systém financovania verejnoprávneho vysielateľa, ktorý je bežný aj v iných európskych krajinách,“ povedal generálny riaditeľ sekcie médií Ministerstva kultúry SR Anton Škreko. Podľa neho je v iných krajinách bežné aj to, že sa na tomto systéme podieľajú nielen domácnosti, ale aj podnikatelia. „Považujeme úhrady za vyslovene solidárnu platbu, ktorej účelom je zabezpečiť nezávislosť verejnoprávneho vysielateľa predovšetkým z hľadiska jeho rozpočtovania,“ do­dal.

Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala byť účinná od 1. januára 2017. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na 7 eur, teda na sumu, ktorá sa približne rovná zvýšeniu o infláciu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesie #koncesionárske poplatky